Naslovna Poljoprivreda Objavljena ponuđena cena malina razočarala malinare

Objavljena ponuđena cena malina razočarala malinare

1273
0

Iz preduzeća „LUKOWA FOOD DOO“ stigla je odluka o ceni svežih malina roda 2023. godine. Ponuđena cena malina je naišla na oštre kritike malinara na društvenim medijima, navodi AgroPress.

Kako stoji u zvaničnom tekstu odluke, dnevna otkupna cena sveže maline roda 2023. godine na otkupnom mestu hladnjača Šabac/Draginac iznosiće 200 RSD po kilogramu. Naglašeni rok isplate je 60 dana od prijema robe.

Rane reakcije na odluku su bile oštre. „Svaka poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo doživljavaju ucenu i omalovažavanje,“ navodi jedan korisnik u komentarima objave ove vesti na zvaničnoj Instagram stranici časopisa „AgroBiznis.“ Među ostalim komentarima, korisnici su poredili cenu malina sa ostalim poljoprivrednim kulturama. Podsetićemo da se trenutno po istoj ceni može otkupiti kilogram luka, kao i 1.5-2 kg krompira.

Diskusija o ceni malina traje već nekoliko nedelja. Spekulisalo se da će iznositi 300 dinara po kilogramu.

Foto: Printscreen

Delovanja firme

„LUKOWA FOOD DOO“ je jedan od ogranaka međunarodnog konglomerata „LUKOWA International GmbH“. Pod istu kompaniju potpadaju i „LUKOWA DOO“ i „LUKOWA AGRAR DOO.“ Poslovanje ovih firmi je davalo različite rezultate. „LUKOWA DOO“ je tokom prethodne godine poslovala sa gubitkom od 396,000 dinara. Pritom, u tom periodu je i smanjila broj zaposlenih za 39. Sa druge strane, „LUKOWA FOOD DOO“, ogranak firme odakle je i potekla odluka o ponuđenoj ceni malina, je dobro poslovala. Prethodne godine, „LUKOWA FOOD DOO“ je zabeležila neto profit od 618,356,000 dinara.

Foto: Pixabay

Maline u brojkama

Prethodne godine, ukupan uvoz malina u Srbiju je iznosio 4,427 tona u vrednosti od 19,448,000 evra. Od tog broja, uveženo je oko 500 tona svežih malina. Najveći uvoz sveže maline je bio iz Poljske, a smrznute iz Bosne i Hercegovine. Glede izvoza, iz Srbije je u periodu avgust 2022-mart 2023. izvezeno između 75,000 i 80,000 tona malina. Statistika nalaže da je od starog roda preostalo između 20,000 i 25,000 tona ovog voća. Predstavnici Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ imaju dogovor sa predstavnicima države o obezbeđivanju kredita u vrednosti od 2 milijarde dinara. Ovaj iznos bi trebalo da proizvođačima isplati prošlogodišnji rod.

 

Izvori: AgroPress, AgroSmart, AgroBiznis Magazin

Prethodni tekstVinova loza i jabuka ugrožene zbog padavina
Sledeći tekstVećinski vlasnici bivše zemunske fabrike „Zmaj“ prinudno otkupljuju akcije od države