Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Obrada, sejanje i đubrenje – sve u jednom prohodu!

Obrada, sejanje i đubrenje – sve u jednom prohodu!

117
0

Trenutno traje setva pšenice, i premda se sejanje još uvek obavlja, ratari nisu u najboljem stanju finansijski. Bolja zemlja je tim povodom razgovarala i sa proizvođačima i sa trgovcima poljoprivrednom mehanizacijom.

Naš prvi sagovornik je bio Vanja Ćirić iz sela Omoljica kod Pančeva. Kako navodi, on sa bratom obrađuje oko 150 hektara zemlje, na kojoj su pretežno zasađeni pšenica i kukuruz. Ove godine, kako ističe, je dodao i šećernu repu svom asortimanu. Od prinosa najviše imaju pšenice ove godine, međutim niske cene iste mu remete prodaju. Kako je Ćirić naglasio, teško da će ove godine uspeti da pokrije sve troškove inputa, koji su pozamašni.

Međutim, i pored cena inputa i neisplativosti, Ćirić planira da zasadi sve setvene kulture i za naredno sezonu. U nastavku izjave, apostrofirao je da bez dovoljnih količina semena i đubriva neće biti prinosa. Na temu semena konkretno, naglasio je da će se na njegovom imanju mešati kupovno i „tavansko“ seme u odnosu 1:2. Naravno, naš sagovornik je pojasnio da je svestan rizika ovakve odluke. Međutim, kako bi se održali na tržištu, on i njegov brat će nastaviti sa setvom.

Izvor: Bolja zemlja

Idealno sejanje do idealnijih prinosa

Tokom našeg ostanka u Omoljici, imali smo prilike da razgovaramo i sa Daliborom Pantovićem, predstavnikom firme „AgroNovak“. On nam je i predstavio tanjiraču N-35, u tandemu sa sejalicom Maschio Gaspardo SC-Maria. Dotična tanjirača koju Vanja Ćirić koristi je kratka nošena, za redukovanu obradu zemljišta. Prema Pantovićevim rečima, ona sadrži hidrolift sistem, jake nosače sa nemazajućim ležištima i kućištem koje ima dva konusna ležaja koja se kupaju u ulju. Rotor, kako naglašava, se može birati po želji.

N-35 tanjirača je široka 3,5 m, i kako Pantović navodi, a Ćirić potvrđuje, mora da se kači na traktor preko 200 konjskih snaga. S obzirom na njenu kombinovanost sa sejalicom SC-Maria, ova tanjirača dozvoljava istovremenu obradu zemlje i sejanje. A kako SC-Maria sadrži depoziter za đubrivo, to znači da ratari mogu u jednom prohodu da obave i obradu i sejanje i đubrenje zemljišta.

Izvor: Bolja zemlja

Ćirić se dotakao i cena inputa ove sezone, dok je Pantović dao svoje mišljenje o modernizaciji agrara. O svemu tome možete saznati u najnovijem video prilogu Bolje zemlje, samo na našem zvaničnom YouTube kanalu!

Prethodni tekstPromena klime i genetski potencijal vinove loze
Sledeći tekst„BioSense“: Fenotipizacija biljaka najsavremenijim sredstvima