Naslovna Vesti Očuvanje nasleđa i identiteta: Reprezentativna smotra ručnog rada Srbije

Očuvanje nasleđa i identiteta: Reprezentativna smotra ručnog rada Srbije

U konkurenciji više od 100 ručnih radova od najfinije necane čipke i nadaleko čuvenog zmijanjskog veza sa UNESCO liste, u okviru izložbe „Sto žena – sto minijatura“ koju je po sedmi put organizovala Etno mreža, nagrađene su pobednice i najbolje čuvarke tradicije u 2020. - Slavica Vasović iz Sombora, Sonja Jovićević iz Beograda, Evica Đurić iz Velikog Gradišta, Danijela Jerinkić iz Kikinde i Mima Došenović iz Inđije.

315
0

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da je svaki državnik koji je posetio Srbiju, od Amerike do Kine, od Rusije do Indije, Azije i Afrike, dobio radove ovih žena, kojih ima u svim delovima sveta.

– Žene iz ruralnih područja često rade mnogo više poslova nego što rade ostale žene u Srbiji, rade i do 16 do 18 sati. Svaka druga nije zaposlena, a više od 60% njih nema pravo na penziju. Zbog ove statistike i svega lepog što vidimo na ovoj izložbi, treba još brže da radimo i pomognemo im da se dodatno edukuju, nabave potrebnu opremu i nastave da izrađuju ove divne rukotvorine – rekla je Mihajlović.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković rekao je da minijature odišu duhom tradicije i narodne umetnosti koju protokol skupštine rado poklanja u susretima za stranim delegacijama.

Srbija je zemlja koja ima neobično bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu, a dokaz za to je i zvaničan predlog UNESCO-u da na listu svetske kulturne baštine budu uvrštena i tri ćilima iz Srbije – pirotski, staparski i sjeničko-pešterski. Posebno je važno što proizvodnja ovih rukotvorina doprinosi ekonomskoj nezavisnosti žena i tako im obezbeđuje mogućnost da imaju više izbora čime će se baviti – izjavila je ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba.

Predsednica Etno mreže, Violeta Jovanović kaže da statistika učešća autora na izložbi može da se popravi kroz programe obuka i javnih radova i donošenje zakona o zanatstvu koji bi podstakao veći broj mladih žena da ovladaju zahtevnim veštinama necanja, zlatoveza i keramike i tako sebi obezbede zaradu i zaposlenje.

Sedmu izložbu minijatura Etno mreža organizuje od 15. do 22. juna na Kolarcu, kako bi doprinela afirmaciji ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama kroz očuvanje nasleđa i identiteta. Stručni žiri koji je izabrao ovogodišnje pobednike činili su: Anne Godfrey (supruga Ambasadora SAD u Srbiji), Veran Matić (Samizdat), Zlatko Cvetković i Leonora Vekić (Fakultet Primenjenih Umetnosti), Saša Srećković (Etnografski muzej), Gordana Gavrilović (Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost), Tomana Grahovac (Generalni sekreterijat Vlade) i Đorđe Vukotić (NALED).