Naslovna Poljoprivreda Od njive do flašice: ulje od semena bundeve na domaći način

Od njive do flašice: ulje od semena bundeve na domaći način

125
0

Bolja zemlja je u prošloj emisiji obišla selo Novo Miloševo u Srednjem Banatu, i tim povodom smo posetili fabriku agrarne proizvodnje „Olga“. Tokom naše posete, generalni direktor „Olge“ Nebojša Lukić i tehnolog Tanja Kovačević su sa nama podelili neke osnovne informacije o delatnosti firme, o preradi semena od bundeve, i trenutnim kapacitetima.

Lukić je istakao da se bundeva, austrijske sorte Gleisdorfer, uzgaja na 750 hektara imanja. Naglasio je da je ova uljara jedina u regionu koja ima kompletno zaokruženi, vertikalni sistem proizvodnje. Drugim rečima, od semena do finalnog proizvoda sve se obavlja unutar „Olge“.

U nastavku izjave, dotakao se malo samog procesa setve i žetve. Naime, prema njegovim rečima, seme se od ploda ove uljane tikve odvaja direktno na licu mesta, i.e. na samim parcelama. Meso ploda bundeve se ostavlja na samoj njivi. Ono služi kao organsko, prirodno đubrivo za narednu sezonu.

Izvor: Bolja zemlja

„Olga“ ulje isključivo od semena organske bundeve

Preuzimajući reč, Kovačević je opisala čitav proces dolaska semena u fabriku i njegove prerade. Kako je istkala, seme bundeve se prvo uranja u bazene ne bi li se opralo. Potom, sa sve vodom, odlazi u posebnu prostoriju sa rotacionim sitom. Nakon toga se meri pa se ostavlja da se suši. Ne bez ponosa, Kovačević apostrofira da su sušare koje uljara koristi najnovije generacije, da su automatske i da nivo vlage u njima ne prevazilazi 7.5%.

Posle sušenja, semenke odlaze opet u rotaciona sita ne bi li se ostale nečistoće izbacile. Pritom sledi opolirka, proces koji poliranjem skida tanku opnu semenki. Potom seme bundeve odlazi u optički selektor, gde se gradira po kvalitetu u više klasa.

Izvor: Bolja zemlja

Od datih, prva i treća klasa su ključne po delatnosti „Olge“. Naime, prva klasa se prodaje kao upakovano seme za konzumiranje. Treća klasa, pak, služi za manufakturu ulja. Nakon što se čišćenje obavi, seme odlazi u magacin, a odatle se prebacuje u mehaničke prese. Ovde se proizvodi ili hladno presovano ili devičansko ulje. Kako naglašava Kovačević, biljke koje koriste u proizvodnji su potpuno prirodne i bez aditiva, uzgajane i prerađene po najvišim standardima organske proizvodnje.

Na zvaničnom YouTube kanalu Bolje zemlje možete pogledati ceo prilog o fabrici semena bundeve „Olga“ i poslušati ostale detalje naših sagovornika.

Prethodni tekstMinistarka Tanasković u Jarku
Sledeći tekstĐubrivo jeftinije 37%, ratarima trošak tek 5.3% manji