Naslovna Vesti Odobren izvoz pšenice i kukuruza u Italiju

Odobren izvoz pšenice i kukuruza u Italiju

412
0

Vlada Srbije odobrila je izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza u Italiju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Vlada Srbije je usvojila Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Italiju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo. Vlada je procenila da izvoz merkantilne pšenice neće izazvati poremećaje u funkcionisanju poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Inače, prema pisanju italijanskih medija, inflacija u ovoj zemlji dostigla je sedam odsto, što se nije dogodilo od 1991. godine, a ovo je objavio Italijanski institut za statistiku. Italijanski institut za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da su cene porasle za 1,2 odsto na mesečnom nivou, a sedam odsto na godišnjem, te je inflacija koja se ne zaustavlja već deveti mesec u martu dostigla skoro sedam odsto. Najveći skok zabeležen je u cenama energenata i to dizela za 38,3 odsto i benzina za 31 odsto, grejanje je skuplje za 37,4 odsto, a ostala goriva za 45 procenata.

Električna energija je porasla za 65,5 odsto, a cene prirodnog gasa su porasle za 4,6 u odnosu na februar. Cene benzina su ponovo porasle i u Milanu se u sredu beležila cena iznad dva evra, kako za benzin tako i za dizel.

Italijansko udruženje za zaštitu potrošača „Kodakons“ smatra da je toliko povećanje cena prava tragedija i da će to koštati italijanske porodice 2.674 evra više na godišnjem nivou, dok će samo za hranu porodice morati da izdvoje minimalno još 434 evra na godišnjem nivou.

Povećanje cena gasa i struje doveli su do toga da se italijanske porodice nalaze u teškoći kada se radi o plaćanju računa.

Skoro jedna od šest osoba nije u stanju da plati račune, tj. 15,44 odsto Italijana nije platilo račune u vrednosti od 26 miliona evra.

„Problem je što ljudi nisu u stanju da odmah vide koliko su se povećale cene, tako da će novo povećanje iz meseca marta biti vidljivo tek za mesec dva. Naime, računi će biti veći za 10 odsto od onih u decembru i mnogi potrošači nemaju još uvek percepciju toga, jer to nije momentalno vidljivo kao na primer na benzinskim pumpama“, izjavio je za Sole 24 ore Dijego Pelegrino iz Udruženja za zaštitu potrošača.

„Ne znamo kakve će biti posledice na građane. Ovakva situacija nije bila ni za vreme kovida, ovako nešto još nismo doživeli, mnogi građani će plaćati na rate“, rekao je Pelegrino.

Situacija nije mnogo drugačija u ostalim zemljama Evropske unije. Inflacija u Nemačkoj je 7,3 odsto, u Španiji skoro 10 odsto, a u Francuskoj 5,1 odsto.

Izvor: Agropress