Naslovna Poljoprivreda Održan 2. Maxi Nacionalni festival hrane

Održan 2. Maxi Nacionalni festival hrane

162
0

Trgovinski lanac „Delhaize Serbia“ je u četvrtak organizovao drugi po redu Maxi nacionalni festival hrane. Manifestacija je okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća. Pritom, prenela je i poruke o važnosti sinergijskog pristupa nauci i privredi sa ciljem poboljšanja kvaliteta proizvoda i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.

Prisutni na festivalu

Na 2. Maxi Nacionalnom festivalu hrane učestvovale su mnoge zvanice iz samog vrha Vlade. Među zapaženijima, prisustvovali su i Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Od ostalih gostiju, na manifestaciji su se našli i predstavnici ambasade Kraljevine Holandije i predstavnici nekoliko ministarstava. Svojim prisustvom priliku su upotpunili i članovi akademske zajednice, poljoprivrednici, partneri kompanije „Delhaize“ i lokalni proizvođači.

Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor lanca „Delhaize“, je otvorio festival zahvalivši se partnerima na dugogodišnjoj saradnji. Naglasio je da je festival okupio najbolje proizvođače biljnih vrsta. Posebno je istakao partnere iz akademskih institucija poput Fakulteta za veterinarsku medicinu i Poljoprivrednog fakulteta sa kojima „Delhaize“ radi na podizanju kvaliteta proizvoda. „Građani Srbije će od ovog leta samo na MAXI pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom ’Bez ostataka pesticida’ i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje,“ dodao je Dokhejr.

Foto: Pixabay

Ministarka Tanasković je rekla da će Ministarstvo nastaviti sa podrškom za svaku inicijativu ovog tipa koja doprinosi promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta. Naglasila je i važnost plasmana domaćih proizvoda na tržištu i opredeljivanju potrošača upravo za srpsku robu. „Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane,“ dodala je Tanasković. Po pitanju izvoza srpskih proizvoda, ministarka je istakla da je postavljen novi rekord prošle godine. Navela je da je Srbija izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od 4.7 milijardi evra, dok se ove godine očekuju još veće brojke.

Učesnici predstavili proizvode

Na Festivalu su proizvođači iz različitih delova Srbije izložili preko 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa bogatim asortimanom biljnih kultura koje nalazimo redovno na Maxi pijacama. Pritom, mogli su da se iz prve ruke informišu o poreklu i načinu proizvodnje voća i povrća izloženog na festivalu i u ispostavama lanca Maxi.

Inicijativa „Maxi agregatori“ je dobila posebnu pažnju na Festivalu. Projekat je pokrenut sa ciljem da ukrupnjava domaću nabavku, povezuje male proizvođače i obezbedi veće učešće srpskih poljoprivrednih proizvoda na policama Maxi prodavnica. Saradnici na inicijativi su „Delhaize“ i veliki lokalni dobavljači „Delta Agrar“, „Agro Bel“, „Zelena zvezda“, „Agro Zin“ i „Agro Tim“.

Izvor: Danas