Naslovna Poljoprivreda Održan Sajam meda i pčelinjih proizvoda u Prijepolju

Održan Sajam meda i pčelinjih proizvoda u Prijepolju

243
0

Udruženje pčelara iz Prijepolja je i ove godine organizovalo tradicionalni Sajam meda i pčelinjih proizvoda. Manifestacija je organizovana, kao i uvek, uz bezrezervnu podršku Turističke organizacije Prijepolje, pod sloganom „Med je lek za dug vek“.

Na platou Doma kulture, okupili su se pčelari iz nekoliko gradova zlatiborskog, moravičkog i šumadijskog okruga. Međutim, u goste su Prijepolju pristigle i kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Manifestacija je samim tim dobila i međunarodni karakter, što govori dodatno o kvalitetu organizacije i o popularnosti prijepoljskih pčelara.

Isplativost pcelarenja

Sajam savršena prilika za promociju Prijepolja

Predsednik Udruženja pčelara Prijepolja Mirsad Hodžić se obratio prisutnima tokom otvaranja manifestacije. Prema njegovim rečima, Sajam ne bi bio na ovom nivou nije bilo nesebične pomoći lokalne samouprave, te Tursitičke organzacije, Doma kulture i lokalnog vrtića „Miša Cvijović“. „Udruženje pčelara Prijepolje okuplja 207 članova, koji u svom posedu imaju preko šest i po hiljada košnica,“ naglasio je s ponosom Hodžić. „I godišnje, kada je dobra godina, uberu između 50 i 60 tona najkvalitetnijeg livadskog, bagremovog i suncokretovog meda. Ova godina je jedna od tih dobrih godina.“

Izjavu za medije je dao i Direktor Turističke organizacije grada Prijepolja Petar Vasiljević. On je prisutnim pčelarima i proizvođačima meda ukazao iskrenu zahvalnost zato što, kako ističe, 18 godina zaredom kroz organizovanje sajma meda ujedno i promovišu sam grad.

Sajam meda i pčelinjih proizvoda je simbolično otvorila zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović. Tom prilikom je za medije izjavila da opština ima ogroman potencijal za razvoj pčelarstva i proizvodnje meda. „Ovo je prilika da se razmene znanja i iskustva pčelara, da se očuva pčela čija uloga u eko sistemu ne može biti potcenjena. Ovo je prilika da se kupe neki kvalitetni proizvodi, i izvrši edukacija i promocija lokalnih proizvoda,“ apostrofirala je zamenica predsednika opštine.

Proizvođači zadovoljni

Povodom otvaranja manifestacije, mišljenje su podelili i sami pčelari i proizvođači meda. Kako ističu, i više su nego zadovoljni postojanjem ovakvog događaja u Prijepolju. „Nama je ovo izuzetno važno zbog edukacije i animiranja potrošača. Naš je cilj da učimo i da proizvodimo što kvalitetniji med, ali i da budemo promoteri potrošnje pčelinjih proizvoda,“ veli proizvođač iz Priboja Svetozar Koldžić.

Foto: Pixabay

Događaju je prisustvovao i dr sci. vet. med. Kazimir Matović, šef odeljenja pri Veterinarskom institutu u Kraljevu. Nakon izložbe meda, Matović je u lokalnom Domu kulture održao predavanje na temu pčelinjih parazita.

Izvor: RINA