Naslovna Poljoprivreda Održan tematski skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“

Održan tematski skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“

363
0

U Martonošu je održan drugi tematski skup „Uz zadruge do saveremene mehanizacije“, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine. Među organizatorima su se našli i Kite d.o.o. Novi Sad i Zemljoradnička zadruga „Paprika“ Martonoš.

Struka u Martonošu

Manifestaciji su prisustvovali zadrugari, poljoprivrednici, poslovni partneri i mnogobrojni mediji. U pozdravnim govorima, prisutnima se obratila mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine. Svoje izjave su podelili i niz ključnih govornika:

  • Imre Kiš, generalni direktor kompanije Kite d.o.o.,
  • Mr Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije Kite d.o.o,
  • Toša Matić, direktor Zemljoradničke zadruge „Paprika“ Martonoš,
  • dr Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,
  • Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža,
  • Robert Otot, zamenik pokrajinskog sektretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo,
  • Ivana Popović, državna sektetarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Foto: Pixabay

Mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da se ovaj skup organizuje kako bi se ukazale prednosti na zajednička investiciona ulaganja putem zadruga. Ulaganja, ističe ona, su neophodna za dalji napredak i razvoj, a posebno u mehanizaciju koja predstavlja najčešći vid investiranja.

U nastavku izjave je predložila načine za podsticanje investiranje u zadruge. Tim povodom je istakla da bi trebalo dati prioritet investicijama u zadružnu poljoprivrednu mehanizaciju, u odnosu na nabavku iste mehanizacije od strane pojedinačnih gazdinstava. Time, istakla je, se postiže maksimalna iskorišćenost mašina i smanjuju troškovi korišćenja.

Foto: freepik/freepik

Nestorov Bizonj je takođe predložila da se u okviru nacionalnih i pokrajinskih programa ukinu ograničenja u pogledu broja hektara i drugih kapaciteta. Zbog tih limita, apostrofirala je, mnoge zadruge nemaju mogućnost konkurisanja. Takođe, predložila je i ukidanje PDV-a za korišćenje poljoprivredne mehanizacije u zajedničkoj proizvodnji između zadruga i zadrugara.

Tematski skup: obraćanje gostiju

Toša Matić, direktor Zemljoradničke zadruge „Paprika“ Martonoš, se takođe obratio publici. Istakao je značaj državnih i pokrajinskih organa i drugih izvora podrške za investicione projekte. Kako je naveo, bez praćenja trendova i implementacije precizne poljoprivrede nema napretka.

Izvor:Agropress

Prof. dr Aleksandar Sedlar istakao je da treba promeniti pristup poljoprivredi počevši od obrazovnih institucija, te velikih kompanija do samih poljoprivrednika, sa ciljem unapređenja proizvodnje. On je rekao da fokus treba da bude na savremenoj mehanizaciji i preciznoj poljoprivredi, radi postizanja optimizacije troškova. Predstavnici državnih i pokrajinskih organa, kao i organa lokalne samouprave, istakli su značaj zadružnog organizovala i rekli da se na svim nivoima radi kako bi se ono dodatno podsticalo, u skladu sa mogućnostima.

Posle uvodnih obraćanja, usledili su stacionarni prikaz i demonstracija u radu nove tehnike i tehnologije Zemljoradničke zadruge „Paprika“ Martonoš i Kite d.o.o. Novi Sad.

Izvor: AgroTV