Naslovna Vesti Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

78
0

U Vladi Republike Srbije održan je treći sastanak Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima.

Na sastanku koji je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, prisustvovali su predstavnici udruženja poljoprivrednika i relevantnih institucija, uključujući Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo za brigu o selu, Narodnu banku Srbije, Republičku direkciju za robne rezerve, Privrednu komoru Srbije, Produktne berze Novi Sad i Komisiju za hartije od vrednosti.

Izvor: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

U skladu sa prethodnim dogovorom sa sastanka, objavljeno je da je usvojen novi Pravilnik. Ovaj dokument zvanično utvrđuje minimalne tehničke uslove za trgovinu na otkupnim mestima, pre svega skladištima. Taj pravilnik su zajedno doneli ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sastanak Radne grupe: sumacija obrazloženog

Gorepomenutim novim Pravilnikom se detaljnije uređuju minimalni tehnički zahtevi za otkupna mesta gde se vrši prijem poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja od poljoprivrednih proizvođača. To obuhvata maltene sve nužno za proces, i.e. prostor, uređenje, opremu i način prodaje.

Izvor: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Posebna novina je detaljno naveden inventar koji je obavezan na otkupnom mestu. Sa tim inventarom se definitivno omogućava određivanje kvaliteta pri prijemu i klasifikaciju poljoprivrednih proizvoda, kako zrnastih, tako i voća i povrća. Pravilnik takođe omogućava poljoprivrednim proizvođačima i još jednu ključnu stvar. Naime, ukoliko nisu zadovoljni utvrđenom količinom ili kvalitetom predatih proizvoda, mogu zatražiti proveru od nadležnog inspektora Ministarstva poljoprivrede.

Na sastanku je predstavljen i izveštaj o nedavno sprovedenom popisu svih skladišnih kapaciteta u Srbiji. Dotični je obuhvatio 786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane. Popis je pružio detaljne podatke o kapacitetima, načinima skladištenja i kvalitetu robe, utvrdivši da ukupni skladišni kapaciteti u Srbiji iznose sedam miliona tona.

Izvor: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Dogovoreno je da se u narednom periodu detaljno razmotre svi relevantni propisi vezani za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, te da se zajednički radi na pronalaženju optimalnih rešenja.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede