Naslovna Poljoprivreda Održana konferencija o zaštiti biosfere oko Dunava, Drave i Mure

Održana konferencija o zaštiti biosfere oko Dunava, Drave i Mure

212
0

U Somboru je održana Međunarodna konferencija partnera učesnika projekta zaštite biosfere u oblasti oko reka Dunava, Drave i Mure.

Reč je o internacionalnom projektu za obnovu Uneskovog rezervata biosfere u pet zemalja, usmerenom ka dobrobiti prirode i ljudi. Prvi put, 17 institucija iz pet država, uključujući organizacije iz oblasti zaštite prirode, voda, šuma, regionalnog razvoja, univerziteta i nevladinih organizacija predvođenih Svetskom fondacijom za prirodu iz Austrije, okupile su se u Somboru.

Photo by Jovan Vasiljević on Unsplash

Cilj konferencije bio je razmena znanja i iskustava, ali i postavljanje osnova za zajednički rad na obnavljanju rečnog ekosistema i njegovih jedinstvenih poplavnih šuma duž tri reke, koje se često nazivaju „Evropskim Amazonom“.

Na početku skupa, uvodne reči su uputili Aleksandar Stanojević ispred Ministarstva zaštite životne sredine, direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai, zamenica gradonačelnika Grada Sombora Ljiljana Tica, kao i Arno Mol ispred Svetske fondacije za prirodu iz Austrije.

„Plavajoci_mlin_na_Muri“, fotografisao Besednjak, slika u javnom domenu
Izvor: Wikimedia Commons

Konferencija ključna po održivost biodiverziteta u Srbiji

Kokai je istakao da se u Srbiji, „Vojvodinašume“ bave realizacijom projekta u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“. Prema saopštenju, JP „Vojvodinašume“ je jedini projektni partner koji nije iz Evropske Unije, s obzirom na budžet od oko 1,9 miliona evra.

Fokus preduzeća je usmeren na sprovođenje projekta za unapređenje vodnog režima, sa ciljem očuvanja i poboljšanja stanja šuma Monoštorskog rita. Osim obnove vodnog režima, planirano je i preobražavanje plantažnih zasada u autohtone šume, kao i unapređenje rasadničke proizvodnje autohtonih vrsta sadnica.

YouTube Screenshot
Izvor: vojvodinasume videoeditor

Menadžerka projekta, Lisa Volf, naglasila je da je projekat zvanično započeo napore na obnovi staništa duž reka Mure, Drave i Dunava. Kako navodi, on obuhvata područja koja se prostiru kroz rezervat biosfere u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji. Drugim rečima, radi se o prvom rezervatu biosfere na svetu koji obuhvata pet zemalja.

Volf je naglasila važnost učešća Srbije, kao države koja nije članica EU, u ovom projektu. Projekat LIFE RESTORE for MDD, koji sufinansira EU, počeo je sa sprovođenjem od 1. oktobra 2023. godine.

Izvor: AgroTV