Naslovna Vesti Održana šesta „Tkačka kolonija“ u Staparu

Održana šesta „Tkačka kolonija“ u Staparu

1538
0

Šesta Tkačka kolonija koja se održava u selu Stapar od 6. do 11. septembra, u organizaciji Etno mreže i NALED-a, pod pokroviteljstvom ambasada Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, okupila je više od 10 ambasadora, zainteresovanih za srpsku tradiciju i rukotvorine.

– Pokrenuli smo akciju kako bismo vratili vreme da se opet o našem nasleđu zna u svetu i da rukotvorine krase brojne domove. Želimo da pokažemo svetu šta ima Srbija i zato zvaničnicima poklanjamo rukotvorine naših žena, koje su, između ostalog stigle i do predsednika Rusije i Kine. Planiramo da uvedemo institut „čuvari tradicije” – rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i dodala da očekuje da nova Vlada usvoji zakone o rodnoj ravnopravnosti, zanatstvu i socijalnom preduzetništvu, koji bi popravili položaj žena na selu.

Violeta Jovanović predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a pozvala je donatore da podrže javne radove u kulturi, jer žene tako dobijaju priliku da se društveno i ekonomski afirmišu.

“Ženama bi pomoglo da se omasovi praksa korišćenja rukotvorina kao diplomatskih poklona i ako bi Ministarstvo spoljnih poslova opskrbilo ambasade u inostranstvu tim radovima”, rekla je Jovanović.

Zahvalila je ambasadi Izraela na podršci u nabavci repromaterijala i dodala da kulturno blago, poput staparskog ćilima, može da se sačuva i ako se ponudi kupcima u većim gradovima Srbije, te da bi valjalo da se plasman omogući kroz gradske galerije koje bi zanatlijama bile ponuđene po povlašćenim cenama.

Sombor iz bogate kulturne baštine crpi velike turističke potencijale kao šansu za ekonomski razvoj, gde staparski ćilim i lokalni proizvodi imaju značajno mesto, rekao je gradonačelnik Antonio Ratković.

Tkalje u Staparu zainteresovale su brojne predstavnike diplomatskog kora, poput ambasadora SAD, Kanade, Finske, Nemačke, Belgije, Brazila, Izraela, Egipta, Austrije, Argentine.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da je ponosan na dugogodišnju saradnju ambasade sa Etno-mrežom, koja organizuje ovu koloniju, ali i na svoju suprugu En koja podržava tkalje i aktivno učestvuje u radu kolonije. Ambasadorka Kanade Кati Čaba je izjavila da joj je drago da su kroz kanadski fond mogli da pomognu rad Etno-mreže i podrže unapređenje položaja žena.

Ambasadorki Čaba je uručeno priznanje Etno mreže za izuzetan doprinos očuvanju nasleđa i  osnaživanje žena kroz organizaciju tkačkih kolonija. Priznanja su dobili i Dušanka Golubović, doskorašnja gradonačelnica Sombora i bivši član veća za kulturu i obrazovanje Nemanja Sarač.