Naslovna Blog Održana treća Traktorijada u Gornjoj Jajini

Održana treća Traktorijada u Gornjoj Jajini

247
0

U nedelju 30. jula održana je treža po redu Traktorijada u naselju Gornja Jajina opštine Leskovac. Na ovoj manifestaciji je odabran najstariji, najleši i najjači traktor, a proglašen je i sveukupni pobednik u svim navedenim kategorijama.

Ova manifestacija je prvi put održana 2019. godine na inicijativu Poljaka Marcina Obaleka. Obalek putuje na traktoru širom sveta i organizuje ovakve događaje. Izloženo je preko 100 različitih traktora, uključujući i mašine iz 60-ih godina prošlog veka.

YouTube Screenshot
Izvor: Agro Jug

Traktorijada bitna po Leskovac

„Cilj Traktorijade je mogućnost da poljoprivredni proizvođači razmenjuju iskustva, uspostavljaju kontakte, da se druže i stiču nova znanja iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije.“ Ovo je izjavila član gradskog veća Sanja  Milošević povodom obraćanja publici tokom otvaranja Traktorijade.

Tom prilikom je dodala i da grad Leskovac pridaje veliki značaj poljoprivredi, smatrajući je jednom od najvažnijih razvojnih šansi. „U prilog tome govori činjenica da je za ovu oblast u tekućoj godini opredeljeno 138,7 miliona dinara. Od tog iznosa, čak 66,5 miliona za poljoprivredne subvencije, koje ćemo ove godine uručiti ranije nego inače, budući da je konkurs već završen. Grad je podržao i ovu manifestaciju kroz nagradni fond za pobednike u takmičenjima,“ dodala je Milošević.

YouTube Screenshot
Izvor: Agro Jug

Publici se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Po njegovim očekivanja, nadolazeća peta iteracija Traktorijade će trajati dva dana. Naglasio je i da će lokalna samouprava uvek podržavati događaje ovog tipa, kao i sve aktivnosti koje su vezane za poljoprivredu. „Drago mi je što je moj tim već dvadeset godina organizuje razne manifestacije poput Krompirijade, Dane višanja, Dane Jagoda, Dani krušaka,“ izjavio je Cvetanović. „I drago mi je što se i Traktorijada organizuje već treći put.“

Pohvalio je izlagače koji su, pored IMT traktora, izložili i najnovije moderne mašine trenutno aktivne i aktuelne u poljoprivrednoj proizvodnji. „Ove godine ćemo, kao što sam već govorio, poljoprivredne subvencije pokušati da podelimo ranije i nastaviti sa podrškom poljoprivrednicima,“ apostrofirao je Cvetanović.

Izvor: JugMedia