Naslovna Poljoprivreda Održani Dani polja strnih žita i herbicidnih ogleda u Sremskoj Mitrovici

Održani Dani polja strnih žita i herbicidnih ogleda u Sremskoj Mitrovici

462
0

U Čalmi su organizovani Dani polja strnih žita i herbicidnih ogleda u Sremskoj Mitrovici. Manifestacija je organizovana na atarima Poljoprivredne stručne službe u Sremskoj Mitrovici u godini jubileja ove institucije.

Događaju su prisustvovali sremski poljoprivrednici, kao i pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević.

Poljoprivrednici iz Srema naglasili su značaj razmene iskustava sa stručnjacima na skupovima ovog tipa, kao i mogućnosti edukacije na različitim temama iz struke. Među korisnim temama navodili su uzorkovanje zemljišta, kalibraciju prskalica i uklanjanje ambalažnog materijala.

Sremsko podneblje je jako pogodno za razvoj poljoprivrede, tvrde stručnjaci. Samim tim, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i resorno ministarstvo svesrdno pomaže ove tipove edukacije.

Dotični skupovi su ključni u ovom periodu, pogotovo zbog trenutne situacije u poljoprivredi zbog obimnih padavina i nepogodnih klimatskih uslova. Fluktuacije u temperaturi i učestale kiše su već ugrozile voćarske biljne vrste u Sremu. U opasnosti su prinosi jabuke i vinove loze, pretežno zbog pojava bolesti i štetočina koje napadaju biljku u svim stadijumima. Sa druge strane, stručnjaci iz   Nacionalnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad su izneli pozitivni sud o nadolazećim prinosima. Po njihovom mišljenju iznetom na Danu pšenice, krmnog bilja i uljane repice, ovogodišnji prinos pšenice će u pojedinim parcelama prevazilaziti i osam tona po hektaru.

Pšenica predusev uljanoj repici
Foto: http://agrosrbija.com

Sem Sremske Mitrovice, Poljoprivredna stručna služba obuhvata i Pećince, Šid i Staru Pazovu. Zvanično je prisutna u 69 naseljenih mesta u regionu. Od ponedeljka 12. juna, organizovaće se akcija prikupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja. Po rečima PSS, akcija će trajati dve nedelje.

 

Izvor: RTV