Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Održani „Dani polja“ u Turiji

Održani „Dani polja“ u Turiji

725
0

U petak 11. avgusta održani su „Dani polja“ u naselju Turija kod Srbobrana, gde je kompanija Vederštat (Väderstad Srbija) prikazala mašine prilagođene redukovanoj obradi.

„Dani polja“ i Vederštat

„Od kada smo započeli direktno zastupništvo, pre sedam godina, po prvi put organizujemo Dane Polja. Ovde imamo priliku da u radu vidimo devet naših mašina, izložili smo tri vrste kratkih tanjirača, dva kultivatora, dve porodice žitnih sejalica, kukuruznu sejalicu i setvospremač. Cilj manifestacije je da upoznamo naše mašine u industrijskim uslovima, naš koncept i naš način obrade zemljišta,“ istakao je Tamaš Rak, regionalni zastupnik „Vederštat“ mašina za Srbiju.

Izvor: KITE d.o.o. zvanična Facebook stranica

Tokom svoje izjave, dodao je kako je ključno prikazati ovakve mašine „u akciji“. Naime, Rak ističe, na poljoprivredni sajmovima traktori i ostali primeri mehanizacije samo stoje statični i ne demonstriraju ni na jedan način svoje sposobnosti. „Smatramo da je ovo jako bitno, da se mašine pokažu u radu. Za razliku od recimo Poljoprivrednog sajma gde su prikazane stacionarno. Kako mi predstavljamo jedan premijum brend, višeg cenovnog ranga, oko 50-60 posto naše godišnje prodaje je ostvareno sa subvencijama. A kada je reč o IPARD 3 merama, pozitivno gledamo na njih. Već imamo mnogo zainteresovanih,“ istakao je.

Šta „Vederštat“ nudi

Na pitanje novinara, Rak je dodao da će tokom ove manifestacije mladi poljoprivrednici videti devet „Vederštatovih“ mašina u radu. „Imamo trenutno izloženo tri vrste naših kratkih tanjirača, dva kultivatora, dve porodice žitne sejalice i kukuruzna sejalica i naravno ovaj setvospremač koji je prikazan,“ istakao je Rak.

Izvor: Pixabay

Dodao je da „Vederštat“ promoviše način obrade zemljišta bez oranja, i.e. ili redukovanu obradu ili održivu obradu zemljišta. „Smatramo da je zemlja živo biološko biće i trudimo se da što više poboljšamo biološki svet u zemljištu. Da što više sačuvamo huminske kiseline, s tim i humus u našim zemljama,“ naglasio je Rak. Po njegovom mišljenju, stručnjaci iz ove kompanije su shvatili da mineralno đubrivo nije najveći faktor uticaja na srpske prinose, već humus u našim zemljištima koji trenutno daje bezbednost za maksimalan prinos.

Izvor: RTV