Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Održimo zemljište! Struka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Održimo zemljište! Struka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

432
0

Skoro devet decenija, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu vredno radi na poboljšanju agrara u Srbiji i šire. Njihov pregalački trud ne jenjava ni u 21. veku, što pokazuje njihov angažman u inicijativi za adekvatnu analizu i razumno korišćenje zemljišta.

Bolja zemlja je tim povodom posetila institut, gde je sa nama upravo o ovom i drugim problemima razgovarala stručnjak Jordana Ninkov. Pre svega, apostrofirala je da postoji globalni problem gubljenja humusa, tj. organske materije u zemljištu, što se naravno primećuje i kod nas. Prema njenim rečima, čak i Vojvodina, čije zemljište je 60% černozem, polako gubi na kvalitetu zemljišta i postaje tzv. „agrarna pustinja“.

Kako je kvalitetno zemljište benefitno po agrar i život uopšte?

Ninkov, u nastavku svoje izjave, apostrofira da naši udžbenici o poljoprivredi nisu bitnije menjani od sredine prethodnog veka. Samim tim, domaći proizvođači prate prakse koje su odavno zastarele. Jedna od njih uključuje i nedovoljno korišćenje prirodnog đubriva, odnosno stajnjaka, bez kojeg se kvalitet zemljišta takođe gubi.

Izvor: Bolja zemlja

Zarad adekvatne obrade i porasta prinosa, Ninkov upozorava da se ništa ne sme obavljati pre detaljne analize. Prema njenim instrukcijama, analiza mora da se desi čak i pre nego što se planira zasađivanje bilo kojih kultura na parceli. Tek kada znamo sastav zemljišta i njegove parametre, ističe ona, možemo da razmišljamo o tome šta i kako da zasadimo. Analize se obavljaju brzo, a uključuju pedološka istraživanja, kao i istraživanja mikroelemenata na samoj parceli.

Naravno, potrebno je odraditi i analizu đubriva koje se koristi tokom pripreme zemlje za sezonu. Ninkov je dodala da se na njihovom institutu, sem hemijskih, proveravaju i fizičke karakteristike đubriva koje se aplicira. Ovo uključuje testiranje čvrstine granula, merenje njihove veličine, te provera rastvorljivosti tečnog đubriva i procenta iste.

Izvor: Bolja zemlja

Što se tiče agrarnih proizvođača, Ninkov je dodala da oni mogu da pošalju uzorak njihovog đubriva na proveru direktno u Institut. Ovo je istakla kao od posebne važnosti, pogotovo za đubrivo koje duže vreme stoji u skladištu ili možda nije skladišteno kako treba.

U njenom izlaganju, Ninkov pokriva i posledice gubitka kvaliteta zemljišta, kao i moguća rešenja za njegovu melioraciju. O ovome možete saznati u najnovijem video prilogu na YouTube kanalu Bolje zemlje.