Naslovna Video Oni su dvoje mladih i zaljubljenih ljudi: Napravili su najlepši malinjak u...

Oni su dvoje mladih i zaljubljenih ljudi: Napravili su najlepši malinjak u Srbiji

506
0
Milena Mitrović, malinar

Ovo je prelepa priča, i to u suštini nije prelepa priča o tome šta je potrebno da vam malinjak izgleda kao park, ali stvarno kao park.

To je pre svega priča o mladim specifičnim ljudima iz Šapca koji su toliko pedantni, vredni, besomučno skoro možemo da kažemo, da sama ta upornost može da dovede do takvog rezultata. Malinjak je u fazi precvetavanja, pčele samo zuje, trava je pokošena između redova – parkovski, u redu se razvijaju izdanci za narednu godinu, a sve to zahvajujući jedinstvu, slozi i pre svega ljubavi dvoje mladih ljudi.

Gajenje paprike u plasteniku: Ovo je savet zlata vredan

Kada je gospođa Mitrović čula od svog supruga, koji se inače bavi ratarstvom, da namerava pre tri godine da podigne malinjak i kada joj je ponudio da je bolje da radi za svoju porodicu u malini nego na nekom poslu koji je mehanički i koji je ne ispunjava – rekla je jednu veliku stvar:

– U redu, ali naš malinjak mora da bude savršen.

To je bio uslov za milana, njenog supruga:

– Pomoći ću ti ali ako radimo moramo da ga radimo da bude najbolji.

Rezultat je stigao. Trenutno to je 1,5 hektara malinjaka a planiraju se i nove površine. Malinjak je savršen. Sve je u sistemu kap po kap, radi se fertigacija, radi se zaštita, a cilj je da se dobije što više rolenda. Količina vode i đubriva koje se daje je maksimalna. Malina se štiti i sve, ali ponavljamo, sve u skladu sa karencom preparata jer odavde neće ići u Srbiju.

Odobrena dodatna sredstva za proizvođače mesa i voća

Ova malina će zavšriti negde u Evropi ili u Americi. Svaki struk maline ovde je jednak, kao da je neko mašinski šišao malinu, kao živu ogradu.

Milena Mitrović, malinar

– Ja sam rekla da ukoliko želimo da se bavimo ovim poslom sve mora da bude savršeno i pod konac – kaže Milena Mitrović. – Od prvog dana mora da se vodi evidencija, kako šta i koliko. Da li postoji zarada, da li smo u minusu ili smo na nuli.

– Zajedničkim snagama smo to postigli jer smo velika podrška jedno drugom – dodala je ona.

– Posadili smo na hektar i po jedno 22.000 sadnica – objašnjava Milan Mitrović. – To je sađeno možda 30 santimetara jedna od druge. Sve se navodnjava po principu kap po kap.

Milan Mitrović, malinar

– Bunar nam je na dubini od šest metara i dan i noć voda ide. Nikakvih problema nema.

Kako Mitrovići sprečavaju da im malinu napadnu štetočine i mnoge druge korisne savete koje vam mogu dati pogledajte na snimku ispod…

Prethodni tekstNedimović poručuje: Država odlučna da uredi odnose na tržištu poljoprivrednih proizvoda
Sledeći tekstBioenergana u Srbiji: Iz kravlje balege struja za 1000 domaćinstava