Naslovna Blog ONI SU OD TIKVE BUKVALNO NAPRAVILI ZLATO! Sjajna ideja da se poveća...

ONI SU OD TIKVE BUKVALNO NAPRAVILI ZLATO! Sjajna ideja da se poveća zarada od prinosa (FOTO+VIDEO)

1028
0
Tikve i bundeve porodice Đukić (Foto: Bolja zemlja)

Uroš Davidović i ekipa emisije „Bolja zemlja“ su bili u poseti porodici Đukić iz Crepaje u Banatu. Oni su diplomirani tehnolozi i bave se uzgojem tikve.

Tikva je veoma zanemareno povrće kod nas, ali tako ne bi smelo da bude jer se radi o izuzetno zdravoj namirnici.

U ovo doba godine dvorište porodice Đukić je puno raznobojnih plodova od tamburice kako je zovu u Banatu, a zapravo se radi o muskatnoj tikvi, pa do slatkih hokaido tikava.

Veći deo toga će otići direktno u prodaju i u markete. Tikva koja se tako prodaje se pakuje u gajbice i isporučuje na dnevnom nivou.

Tikva u gajbicama (Foto: Bolja zemlja)

Na žalost, samo mali deo će otići u preradu, u „Lalino zlato“, ali pre nego što se dotaknemo toga, da razmotrimo šta je sa proizvodnjom tikve i kako stoje stvari na njivi.

Đukići su sve parcele posejali mašinski, sejalicom za soju i kukuruz. Seme je slične veličine i sličnog oblika, zbog čega bi tikva , ili bundeva morala da se seje ručno? Ogovor je prost, ne mora!

-Mi uzgajamo četiri vrste tikava – kaže Dejan Đukić. – Na prvom mestu je muskatna, ili kako je zovu tamburica. Nju uzgajamo na tri lanca, ili hektar i po. Uz to imamo špageti bundevu, hokaido bundevu i patišon bundevu koji su na nekih 10 ili 15 ari.

Ovaj diplomirani tehnolog i poljoprivrednik daje i savet:

-Što se tiče bundeve i uzgoja, najbolje je posaditi negde sredinom aprila do početka maja. Do pre tri godine mi smo se plašili kako će da ispadne sejanje sejalicom i radili smo to po starinski način, i sejali na kućice, ali nas je onda nedostatak radne snage i povećavanje površina dovelo nas je do toga da nam je poslednja godina kada smo to radili bila pravo mučenje.

-Zbog toga smo rešili da probamo i mašina seje sve, pa je i posejala bundevu bez problema.

Za đubrenje on koristi jedino 8:16:24 formulacija sa više kalijuma i to u jesenjem đubrenju. To je sasvim dovoljno jer tikva nije zahtevna biljka, može da buja i u veoma skromnim uslovima.

Đukić ostavlja korov u njivi, a za to ima i dobre razloge koje je, kao stručnjak, objasnio u emisiji. On to radi namerno i to zapravo pomaže bundevi, takođe možete saznati ŽAŠTO JE ZASAĐEN KUKURUZ UPOREDO SA BUNDEVOM!

Prehrambeni proizvodi „Lalino zlato“

Đukići u porodici imaju dva diplomirana tehnologa i logično je da su došli na ideju da naprave nešto novo od bundeve. Bundeva je izuzetno zdrava i od nje može da se napravi mnogo toga.

Oni su rešili da probaju i napravili nekoliko finalnih proizvoda od bundeve. Đukići su prvo napravili namaze od bundeva, konzistencije krema, u stvari to je više kao krem od bundeve koji se maže na hleb i postoji u dve varijante , sa dodatih 10% šećera i bez ikakvog šećera. To je izvanredna hrana za decu, dijabetičare i one koji su na raznim dijetama.

Uroš je probao proizvode „Lalino zlato“ i oduševljen je

No, oni nisu stali samo na tome, kao tehnolozi, napravili su i nešto što kod nas niko nije probao – turšiju od bundeva. Čuli ste za krastavce, paprike u turšiji, ali da li ste ikada probali turšiju od francuske kape, na primer? Naravno da niste i niko nije. Ukus je veoma zanimljiv, prožmu se zajedno aroma budeve koja postane vrlo blaga zbog sirćeta, slačica, biber, mirođija i začini. Uroš je probao i kaže da je sve to je nešto apsolutno novo što bi trebalo probati jer je ukus izvanredan.

Čak i sam Dejan Đukić kaže da su to počeli da prave zbog dece, a onda su pravili i za komšije i prijatelje i svi su bili oduševljeni.

Mada su već imali neke planove, prelomni momenat je bio nagovor prijatelja koji su svi do jednog hvalili proizvode.

– Mi smo, kao tehnolozi, uvek imali težnju da napravimo neki svoj proizvod – kaže Đukić.

– Krenuli smo, i malo po malo, pre tri godine smo počeli probno da proizvodimo. Prošle godine smo izašli na tržište sa pod svojim brendom „Lalino zlato“ i sada očekujemo ovu godinu spremni isto da proizvedemo nove količine.

„Lalino zlato“ porodice Đukić

O prehrambenim proizvodima koje imaju, načinu pravljenja, kao i savete za bolji uzgoj tikve, pogledajte reportažu iz emisije na snimku ispod…