Naslovna Poljoprivreda Oprani krompir – sigurna zarada! „NOVI Trading d.o.o“

Oprani krompir – sigurna zarada! „NOVI Trading d.o.o“

223
0

Bilo da je crveni ili beli, krompir i dalje ima snažno prisustvo na domaćem tržištu, što pokazuje aktivnost firmi poput „NOVI Trading d.o.o.“ iz Novog Sada. Agronom Branko Živković iz ovog preduzeća je za „Bolju zemlju“ izdvojio par minuta da porazgovara o angažmanu iste, uspehu na tržištu i novim izazovima koje proizvođači moraju da prevaziđu.

Kako ističe za „Bolju zemlju“, Živković je deo firme još od njenog osnivanja 2001. godine. U međuvremenu su pokrenuli proizvodnju na 1.000 hektara zemljišta, od kojih je 80 ha pokriveno krompirom. Pre svega se bave uzgojem konzumnih sorti koje idu direktno na tržište, u supermarkete i prodavnice. Ranije su, kako ističe Živković, dosta radili i sa prerađivačima, konkretno u industriji proizvodnje čipsa.

Kakav krompir danas traži tržište?

Mnogo je izazova trenutno za krompiraše, ističe Živković. Prema njegovim rečima, svaka zasebna godina je izazov, što zbog klimatskih uslova, što zbog invazivnih vrsta. Konkretno je naveo prisustvo insekta žičara i koliko truda i vremena je potrebno da se on suzbije. Posebno je apostrofirao da im nedostaje adekvatna zaštita u vidu fungicida i insekticida. Naime, zbog novih zakona i recentne zabrane velikog broja sredstava za zaštitu zarad bezbednosti useva, proizvođačima je sve teže da nađu adekvatne zamene koje bi zaštitile krompir tokom cele proizvodne sezone.

Foto: Bolja zemlja

Kao jedan od uspeha ove godine, Živković ističe činjenicu da su putem subvencija isfinansirali mašinu za pranje i pakovanje krompira. Posebno je naglasio da im ova mašina pomaže u pripremi krompira za tržište. Naposletku, danas mušterije preferiraju da kupe manji broj krtola, opranih i upakovanih u najlon. Uz novu mašinu, „NOVI Trading“ je ovaj segment proizvodnog ciklusa uspeo znatno da unapredi.

Kako ističe, trenutni kapaciteti firme su takvi da mogu do 5.000 tona godišnje da proizvedu. To je srazmerno manje u odnosu na druge gigante u industriji, ali dovoljno da se pokriju za jednu sezonu, tvrdi on. Prema njegovim tvrdnjama, samo krompir prve klase šalju velikim trgovinskim lancima, najčešće u kesama od 2.5 do 5 kg. Pritom, krompiri se pakuju upravo po individualnim željama klijenta.

Foto: Bolja zemlja

Živković je, između ostalog, pričao i o Global Gap sertifikaciji za svoje krompire, kao i o samom procesu uzgoja, od njive do najlon-kese. O tome više možete saznati u video prilozima na zvaničnom YouTube kanalu „Bolje zemlje“.

Prethodni tekstPoljoservis „Kljakić“: opravka i održavanje agrarne meanizacije
Sledeći tekstLešnik iz Mramorka: uzgoj, problemi, očekivanja