Naslovna Poljoprivreda Opština Surčin: besplatna analiza zemljišta

Opština Surčin: besplatna analiza zemljišta

421
0

Gradska opština Surčin u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Beograd organizuje uzorkovanje i besplatnu analizu poljoprivrednog zemljišta. Analiza se vrši za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Surčin. Ciljevi ovog poteza su provera plodnosti i povećanje prinosa poljoprivrednih kultura na teritoriji Surčina i okoline, te ispitivanje nivoa hranljivih sastojaka u zemljištu i poboljšanje nutritivne ravnoteže dodavanjem ili uklanjanjem viška, odnosno manjka đubriva.

Besplatna analiza zemljišta: propozicije i instrukcije

Svako gazdinstvo na teritoriji opštine Surčin ima pravo da na analizu maksimalno donese 4 (i slovima: četiri) uzorka zemljišta, od 1. do 5. katastarske klase. Poljoprivrednici zainteresovani za analizu treba da se do 31. avgusta prijave Odeljenju za poljoprivredu opštine. Od dokumentacije treba pripremiti odštampanu strukturu biljne proizvodnje preuzetu sa digitalne platforme eAgrar. Prijavu za besplatnu analizu mogu da izvrše svi proizvođači koji se bave ratarstvom, povrtarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom, uzgojem začinskog bilja, duvana ili cvećarstvom.

Na zvaničnom sajtu gradske opštine Surčin iznete su i instrukcije za vršenje uzorkovanja zemljišta. Postupak izgleda ovako:

  • Prosečan uzorak se pravi od više sakupljenih uzoraka zavisno od parcele. Nužno je do 20 uboda ašovom raspoređenih ravnomerno na parceli. Što je veći broj individualnih uzoraka, prosečni uzorak bolje predstavlja parcelu podnosioca prijave.
  • Jedan grumen zemlje se vadi ašovom i odlaže sa strane. Sledi još jedan ubod ašova, ovaj put uz ivicu otvora i to pod uglom od 90 stepeni, na dubinu ne višu od 30 cm od površine. Pažljivo se izvadi ašov sa zemljom tako da ona ostane na njemu. Ašov sa zemljištem tako treba položiti sa strane. Potom se treba nožem povući levo-desno od sredine ašova na dole. Ovo obaviti na taj način da u sredini ostane „kaiš“ zemlje.
  • Taj poslednji izvučeni deo treba staviti u kofu. Ovo ponoviti sa svih ostalih 20 (ili manje) uboda. Na kraju se ova zemlja izmeša, izbacuju nečistoće, sitni grumenje i ostavi 0,5-1 kg zemlje.
  • Dobijeni prosečan uzorak se stavlja u kesu. Onda se naknadno odlaže u još jednu kesu koja se etiketira imenom i prezimenom vlasnika. Uz ime i prezime obavezno dostaviti i katastarski broj parcele.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 07. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: Opština Surčin