Naslovna Poljoprivreda Optužbe za zloupotrebe u prodaji đubriva – koliko su aktuelne, ako uopšte...

Optužbe za zloupotrebe u prodaji đubriva – koliko su aktuelne, ako uopšte jesu?

185
0

Ni posle više od decenije nema kraja sudskom postupku protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 50 optuženih osoba za prodaju regresiranog i neregresiranog mineralnog đubriva.

Dugi tok postupka pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu može se objasniti činjenicom da je inicijalna optužnica podignuta 2013. godine, a detaljno precizirana u maju ove godine. Dodatni faktori uključuju dostavljanje sudu ekonomsko-finansijskog veštačenja od strane Radomira Višnjića, osporavanje veštačenja i mnogih dokaza od strane odbrane, kao i obimnost samog predmeta.

„1024px-Саша_Драгин“, Foto: Јованвб, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Slučaj krivoprodaje mineralnog đubriva: optužnica obrazložena

Prva optužnica u ovom slučaju je podignuta 2013. godine. U međuvremenu, još dve su usledile. Sada se vodi postupak po objedinjenoj optužnici koja obuhvata ukupno 51 okrivljenog.

Prvi deo optužnice fokusira se na prodaju đubriva u „Azotari” Pančevo, PKB-u i „Aleksi Šantiću”, uz naknadno ustupanje đubriva kupcima koji nisu ispunjavali uslove za korišćenje budžetskih sredstava predviđenih za poljoprivredne proizvođače.

Izvor: Azotara Pančevo – zvanični sajt

Drugi deo optužnice odnosi se na prodaju 40.000 tona regresiranog đubriva putem Instituta za krmno bilje. Regres od 289.324.750 dinara isplaćen je HIP „Azotari” iz budžeta, dok su pravi kupci, preduzeća poput „Sunce”, „Invej”, „Tera bo”, „Mlinostep”, „Hem ko”, „Da kar evro”, „Citadela” i „Srbokop”, ostvarila neopravdanu imovinsku korist u istom iznosu.

Treći deo optužnice opisuje prodaju đubriva putem zemljoradničkih zadruga. Dotične su formalno bile označene kao korisnici. Međutim, činjenica je da su stvarno đubrivo preuzimala preduzeća koja nisu bila ovlašćena.

Izvor: Azotara Pančevo – zvanični sajt

Četvrti deo optužnice obuhvata prodaju 83.126 tona đubriva preduzećima „Agroforum”, „Sektor 120”, „Da kar evro” i „Vujadinić RMV”. Zbog stečaja i blokade tih preduzeća, „Azotara” nije u mogućnosti da naplati dospela potraživanja niti realizuje menice, s neplaćenim obavezama tih preduzeća prema „Azotari” u iznosu od 1.912.294.063 dinara.

Optužnica je kasnije proširena na predsednika Upravnog odbora Veterinarskog zavoda Dragana Đurića, vlasnika firme „Zekstra”, zajedno sa još šest lica. Druga optužnica obuhvata 24 osobe, optuženih za zloupotrebu položaja odgovornog lica. Sumnja se da su naneli štetu državnom budžetu i „Azotari” za dodatnih 350 miliona dinara.

Izvor: Azotara Pančevo – zvanični sajt

Pušica detaljnije o slučaju

Marko Pušica, jedan od advokata u ovoj pravnoj stvari, ističe da se ovaj sudski slučaj trenutno nalazi na prelomnoj tački. Dodao je da će odluke sudskog veća, posebno u vezi s veštačenjem koje smatra spornim, kao i dodatnim „preciziranjem optužnice“ koje, kako navodi, predstavlja dodatni izazov od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, biti ključne za donošenje zakonitih i pravilnih odluka u ovom kompleksnom predmetu.

„Odbrana je suočena sa nestručnim i nepotpunim veštačenjem koje nije obavljeno u skladu sa pravilima ekonomske struke i nauke. Sudskom veću smo detaljno obrazložili zbog čega zastupamo ovakvo mišljenje. Međutim, i pored brojnih primedbi branilaca i detaljnog izjašnjenja stručnih savetnika odbrane, među kojima je i profesor dr Nedeljko Tica sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, sud i dalje okleva da odredi novo veštačenje i poveri ga drugom veštaku ili ustanovi. Ono što nas posebno zabrinjava jeste činjenica da je tužilaštvo upravo na osnovu takvog veštačenja preciziralo optužnicu i to posle čitave decenije,“ veli Pušica.

Izvor: Politika

Prethodni tekst„Srpski dani osiguranja“: ništa nije sigurno
Sledeći tekstStočari u Srbiji dobijaju više, bitni im poslovni partneri