Naslovna Poljoprivreda Organska proizvodnja: prilika za povratak mladih na selo

Organska proizvodnja: prilika za povratak mladih na selo

538
0

Organska proizvodnja u Srbiji uzima sve više maha. Sve veće površine su zasađene pod organskim biljem, a rastu i državne subvencije ka ovom tipu proizvodnje.

Prema rečima šefa Odseka za označavanje, kvalitet hrane i organsku proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Raketića, Srbija je samo prošle godine izvezla organske proizvode u vrednosti od 70 miliona evra. „To je proizvodnja koja ima svetlu budućnost. Prema podacima za 2022. godinu, u Srbiji je pod organskom proizvodnjom 25.000 hektara,“ istakao je Raketić. „A od toga trećina spada pod livade i pašnjake. Imamo gotovo 7.000 proizvođača koji su direktno uključeni u organsku proizvodnju.“

med
YouTube Screenshot
Izvor: TV Sombor

U nastavku izjave, Raketić je apostrofirao da je organski vid uzgoja bilja i prerade sirovina prava prilika da se naši mladi vrate na selo. Prema podacima koje je Ministarstvo dostavilo, dosta mladih farmera i proizvođača se bavi organskom proizvodnjom. „Veliki broj proizvođača organske hrane organizovan je u udruženjima. I to je ono što je potrebno da se dešava u budućnosti. Da se što više malih proizvođača udruži kako bi zajednički nastupali na domaćem i stranom tržištu,“ istakao je šef Odseka za kvalitet hrane.

Organska proizvodnja dobija sve veće subvencije

Raketić se dotakao izvoza organskih prerađevina, naglasivši da je inostranim kupcima najprivlačnija hrana i ini proizvodi od jagodastog voća. „Potrebno je objasniti sve koristi koje pruža organska proizvodnja. Svi ti proizvodi moraju biti predmet kontrole na višim nivoima, koji se sastoje iz ovlašćene kontrolne kuće i inspekcijske kuće ministarstva,“ dodao je. „Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju za 2023. godinu otvoren do 6. septembra 2023. godine. Ove godine su rekordne subvencije za organsku proizvodnju. Država po hektaru daje 63.000 dinara. Ovo je pravac kojim je država odredila da se treba ići.“

YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Vojvođani, po rečima Raketića, najviše proizvode organske žitarice. „U centralnoj Srbiji su to voćarstvo i jagodasto voće. Tu pre svega govorimo o malinama i kupinama koje su najzastupljenije. Od ukupnog zasada malina skoro 10% je organska proizvodnja. Na jugu, jugoistoku i jugozapadu Srbije najzastupljenija je organska stočna proizvodnja,“ dodao je Raketić.

Na temu konkretno stočne proizvodnje, sagovornik je izjavio da u poređenju sa 2021. godinom imamo veći broj goved. Pritom, skoro 10.000 goveda je uvršteno u organsku proizvodnju, koje država takođe subvencioniše.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: „Dani organskih farmi“ u Katoličkoj porti