Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Organski, prirodno, bezbedno: „Zeleni hit“ i njihova podjednako zelena proizvodnja

Organski, prirodno, bezbedno: „Zeleni hit“ i njihova podjednako zelena proizvodnja

249
0

Srđan je rešio da ekipu „Bolje zemlje“ vrati u Batajnicu, gde smo ponovo posetili dobre ljude eko-svesne firme „Zeleni hit“. Dočekale su nas stručnjakinje Nevena i Milica Momirović, naoružane znanjem i savetima za organsku i, pre svega, potpuno od hemije nezavisnu proizvodnju voća i povrća.

Kako je prvo Nevena istakla, „Zeleni hit“ se uglavnom usredsređuje na korišćenje prirodne, biološke zaštite novih generacija hibrida paprike, paradajza, krastavca, maline, jagode, borovnice i mnogo čega drugog (i trećeg). Pesticidi ni pod tačkom razno ne smeju biti deo proizvodnog procesa na ovom gazdinstvu. Samim tim, prinosi su bezbedniji po ljudsko konzumiranje, zdraviji, puniji i bolje izgledaju.

Izvor: Bolja zemlja

Jedan proizvod koji je Nevena posebno opisala jeste hibrid paprike „Crispy Red“. Prema njenom sudu, ova sorta je slađa, crvenija i hrskavija od ostalih na domaćem tržištu. Uživanje na svim čulnim nivoima, kako je naš Srđan zdušno dodao. Za njenu proizvodnju se, od selekcije do uzgoja, na svakom nivou primenjuje pokoja organska metoda. Primera radi, ova paprika se uzgaja hidroponski, koristeći prirodne supstrate poput kokosovih vlakana. Jako interesantno za overiti, a i probati!

„Zeleni hit“ voli bumbare i…bakterije?

Naravno, kao ispraksovani zaštitar, Milica Momirović je pojasnila na koji se način bilje u ataru „Zelenog hita“ štiti. Posebno je istakla tzv. predatorske vrste insekata, benefitne bubice koje se hrane štetočinama i time ne dozvoljavaju istim da unište prinose. Sem ovih insekata, prisutni su i bumbari koji svojim „buzz“ efektom vrše idealnu polinaciju biljaka u kritičnom periodu razvoja.

Izvor: Bolja zemlja

Međutim, sem insekata, i drugi organizmi se koriste da uklone štetočine. Najčešće su to mikroorganizmi poput raznih bakterija, kao i izvesne gljive. I premda zvuči kontradiktorno da se bakterije koje izazivaju određene bolesti koriste u biljnoj proizvodnji, ovde to dakako ima smisla. Naposletku, ove bakterije napadaju upravo štetne organizme, a ne škode samoj biljci dok se razvija.

Na našem YouTube kanalu možete na miru overiti ceo segment o „Zelenom hitu“ i njihovoj uspešnoj proizvodnji paprike, paradajza i inih drugih kultura.