Naslovna Poljoprivreda Osniva se Pokret poljoprivrednika Srbije, PPS

Osniva se Pokret poljoprivrednika Srbije, PPS

725
0

Na Preobraženje, 19. avgusta, u selu Viševac kod Rače Kragujevačke, osnovaće se zvanično Pokret poljoprivrednika Srbije, odnosno PPS. Čin će se izvršiti direktno kod spomenika vožda Karađorđa Petrovića, a datum je simbolično odabran.

Foto: Pixabay

Pokret poljoprivrednika Srbije će izaći na izbore

Milan Milošević iz Rače Kragujevačke, jedan od organizatora skupa i osnivanja Pokreta poljoprivrednika Srbije, potvrdio je datum i vreme osnivanja PPSa za dnevni list Danas. Kako tvrdi, poljoprivrednici su rešili da osnuju svoj pokret nezadovoljni višegodišnjim stanjem u poljoprivredi. On i njegove kolege više ne mogu da trpe stalno urušavanje  i devastiranje modernog agrara, niti mogu išta da urade sa sad već bezbrojnim, neispunjenim obećanjima Vlade Srbije da će se situacija pokrenuti sa mrtve tačke.

„Okupljamo poljoprivrednike iz cele Srbije sa ciljem da nam se pridruže u borbi za očuvanje sela i vekovnih ognjišta. Prinuđeni smo na ovakav korak, da se aktivno uključimo u taj politički mulj i blato. Jer ne možemo više da dozvolimo da stalno neko odlučuje u naše ime. Mi… više nemamo šta da izgubimo,“ ponosito veli Milošević.

YouTube Screenshot
Izvor: South Media

Ideja osnivanja Pokreta poljoprivrednika naišla je na dobar prijem i odziv širom Srbije, dodaje sagovornik. Kako tvrdi, veliki broj ljudi iz Srbije se odazvalo na poziv za ujedinjenje protiv zajedničkog „neprijatelja“ u cilju boljitka života poljoprivrednika. „Već imamo potvrđene dolaske poljoprivrednika sa teritorija Kragujevca, Novog Sada, Vrbasa, Zrenjanina, Zaječara, Kraljeva, Inđije, Topole, Stare i Nove Pazove… a, biće ih još,“ zaključuje Milošević.

„Dogorelo je“

Aleksandar Babić iz sela Desimirovac kod Kragujevca je u sopstvenoj izjavi rekao da je ovaj korak bio poslednje moguće rešenje. „Posle svakog pokušaja i pregovora je naš položaj bio još gori. Mi sve ovo što se dešava vidimo kao rešenost vlasti u Srbiji da nas potpuno uništi. I da od nas, koji smo vlasnici zemlje, napravi sirotinju i jeftinu radnu snagu za neke buduće rudnike, fabrike i strane korporacije,“ rezignirano ističe Babić. „Dogorelo je, do kraja.“

Odrzavanje traktora u zimskom periodu

Zvanično geslo Pokreta poljoprivrednika Srbije je „Zemlja se ne prodaje“. Sa svojom misijom, ova grupa nezadovoljnih agrarnih proizvođača je spremna i da izađe na izbore, da se direktno sučeljava sa ljudima koje je kritikovala prethodnih par godina.

Izvor: Danas