Naslovna Poljoprivreda Osnovan Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“

Osnovan Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“

617
0

Kako najavljuje Savez pčelarskih organizacija Srbije, zvanično je krenuo sa radom klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ sa sedištem u Pančevu.

Klaster je zvanično osnovan 17. jula ove godine, a 2. avgusta je registrovan u Agenciji za privredne registre. Cilj klastera, kako javljaju u saopštenju Saveza, jeste oštra borba protiv falsifikovanja meda, rakije i vina, ali i svih drugih proizvoda poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača. Predsednik Klastera je Milan Rajin, funkciju potpredsednika vrši Ivan Smajlović, a preostala tri člana Upravnog odbora su Katarina Delić, Dejan Veljović i Rodoljub Živadinović.

Mali proizvođači
YouTube Screenshot
Izvor: Novinska agencija Beta / Beta News Agency

Šta pokriva klaster „Ujedinjeni za kvalitet“?

Misija članova klastera „Ujedinjeni za kvalitet“ je istaknuta u obaveštenju Saveza, te je ovde prenosimo u celosti:

Proizvođači meda, vina i rakije imaju velike probleme sa falsifikovanim proizvodima, a nove laboratorijske metode već pružaju mogućnost jednostavnog i nepogrešivog utvrđivanja falsifikata. Problem je samo u tome što ta metoda, iako nedavno akreditovana, još uvek nije na spisku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede za slanje službenih uzoraka od strane inspektora, što nam je jedan od prioritetnih ciljeva.

Photo by Anete Lusina: https://www.pexels.com/photo/crop-farmer-taking-honeycomb-from-beehive-5247969/

Znamo da postoji mnogo neprijatelja ovih ideja, odnosno mnogo lobista koji su protiv postizanja ovakvih ciljeva, ali ćemo ih mnogo lakše savladati i pobediti ako nas bude bilo više i budemo pokrili što veći segment falsifikovane hrane i pića! One koji ne budu članovi klastera slobodno javno pitajte ZAŠTO NE?

SPOS aktivno poziva istomišljenike da se pridruže klasteru zarad postizanja potpune eliminacije falsifikovane hrane i pića u zemlji. Članarina iznosi 2000 dinara mesečno. Moguća je i jednokratna isplata od 24000 dinara godišnje. Svrha članarine, kako navode u saopštenju, je samo jedna. A to je „…finansiranje analiza i to odmah, i pre nego spomenuta metoda bude uvrštena na spisak metoda za slanje službenih uzoraka. Naravno preko pokreta potrošača, u skladu sa zakonom“.

Izvori: SPOS, Poljosfera