Naslovna Poljoprivreda Otkup žitarica nesiguran – paljenje strnike, nažalost, vrlo sigurno

Otkup žitarica nesiguran – paljenje strnike, nažalost, vrlo sigurno

62
0

Kako stojimo sa otkupom žitarica ove proizvodne sezone? Pritom, da li je moguće da su još potrebni apeli MUP-a da građani ne pale strniku? Saznajmo sve u redovima koji sleduju.

Image by DESPIERRES from Pixabay

Kretanje cena žitarica neizvesno

Asocijacija 2022 je izjavila da se vreme žetve bliži, a situacija sa otkupom žitarica postaje sve neizvesnija. Poljoprivrednici su tvrdili da pojedini otkupljivači namerno snižavaju cene, konkurencija je nelojalna, a oni ne žele da daju robu bud zašto.

Što se tiče stočnog ječma, jedna kompanija iz Bačke ima velike prelazne zalihe i umesto prerađivača pojavljuje se kao trgovac i namerno umanjuje cene. Napomenuli su da je kod pivskog ječma uvedena genetska kontrola i da se 80% pivskog ječma prevodi u stočni, jer suštinski otkupljivaču ne treba ječam.

Izvor: Shutterstock/allstars

Izvozna cena FOB je 160 evra po toni, što znači da cena ne može da pređe 17,3 din/kg sa uračunatim PDV-om. Trenutno dve velike kompanije iz Bačke, koje manipulišu sa velikim prelaznim količinama stočnog ječma, gase tržište, a ostali ih prate jer ova kultura očigledno nikome nije interesantna, što svakako vodi ka uništavanju svinjarstva u Srbiji. T

akođe su rekli da uljana repica gubi na ceni i po proračunu iz ovog udruženja predstavlja čist gubitak za proizvođače. Očekuje se cena repice od 52 din/kg sa PDV-om i prosečan prinos od 3 t/ha, što svakako predstavlja kalkulativno čist gubitak.

Izvor: Flohr Feed – zvanična Fejsbuk stranica

Varijacija cena će zavisiti od cene na MATIF-u 50-60 evra. Kako su sve cene niže nego što iz Asocijacije 2022 misle da bi trebalo da budu, tako se i za pšenicu očekuje gubitak. Očekuje se cena pšenice od 21-22 din/kg plus PDV. Država će 150.000 tona otkupiti po stimulativnoj ceni od poljoprivrednih proizvođača preko direkcijskih skladištara. Proizvodna cena pšenice na osnovu proseka od 3,5 t bi trebalo da bude najmanje 30 din/kg kako bi imala ekonomsku opravdanost.

Problemi sa požarima

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, naročito u blizini poljoprivrednih površina ili šuma, zbog opasnosti od požara koji mogu ugroziti živote i izazvati veliku materijalnu štetu.

Foto: Pixabay

U saopštenju se ističe da najavljeno toplo vreme pogoduje nastanku i brzom širenju požara na otvorenom prostoru. Takođe, podseća se da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno:

  • spaljivanje trave i niskog rastinja
  • spaljivanje ostataka strnih useva
  • spaljivanje smeća
  • loženje vatre u šumi i na udaljenosti manjoj od 200 metara od njenog ruba.

Za fizička lica koja prekrše ove zakonske odredbe propisane su novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara. Sa druge strane, kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara. U slučaju požara, građani su obavezni da što pre obaveste vatrogasnu službu na broj 193.

Sektor za vanredne situacije će, u saradnji sa drugim sektorima MUP-a i nadležnim inspekcijama, pojačati nadzor i obilazak terena. Na tj način bi lakše pronašli i procesuirali neodgovorne građane koji ne poštuju zakonske odredbe. Ovo se obavlja i s ciljem smanjenja broja požara na otvorenom prostoru, kao i povećanja bezbednosti građana.

Izvori: Dobro jutro, AgroTV