Naslovna Blog Otpočela „Oplenačka berba“

Otpočela „Oplenačka berba“

428
0

U Topoli je održana jubilarna 60. „Oplenačka berba“, manifestacija kojom se tradicionalno slavi kraj berbe grožđa u Šumadiji i održava se uvek u vreme kada se beru poslednji grozdovi u vinogradima.

Slađana Glišić, direktorka Turističke organizacije Topola, pozdravila je prisutne i zahvalila na dolasku u tako velikom broju. „Ove godine na „Oplenačkoj berbi“ je preko 400 izlagača iz svih krajeva Srbije. Niko sa sigurnošću ne zna koliko je za ovih 60 godina gostiju posetilo Topolu, ali znamo da je u poslednjih desetak godina ona postala jedan od najvažnijih događaja u kalendaru mnogih žitelja Srbije,“ istakla je Glišić.

foto: rod grožđa
foto: rod grožđa

Kako prenosi portal „Dobro jutro“, za tri dana manifestacije bilo je preko 200.000 posetilaca. Rekordna je do sada bila 2017. godina, kada se u varošicu, od tek nekoliko hiljada stanovnika, slilo preko 300 000 ljubitelja tradicionalnog saborovanja. U ovom veku manifestacija je prerasla okvire vašara. Treća je turistička manifestacija u zemlji, a kako i ne bi bila kada od vinograda i voćnjaka u selima oko Topole živi 3.200 domaćinstava. Pod voćnjacima  je preko 7000 hektara, a pod vinogradima još 1000 hektara. Svake godine niču novi zasadi i vinarije.

„Oplenačka berba“ slavi prinose srpskih voćara

Vinogradari iz Šumadije ističu kako su zadovoljni ovogodišnjom berbom. Prema njihovim izjavama, godina je bila teška. Borili su se sa gradom, plamenjačom i turbulentnim vremenskim prilikama. Ali grožđe je dobro rodilo i odličnog je kvaliteta. Vinogradar Dragan Radovanović iz sela Vinča kod Topole ističe sopstveni sentiment o trenutnoj berbi. „Biće dobrog vina od ovogodišnjeg roda. U početku je bilo kišovito,  ali je pred berbu bilo dosta sunca,“ veli on, ističući velike izazove na polju vinogradarstva. „Ali, mi smo već iskusni u tome i znamo da i iz loših godina dobijemo dobro vino,“ dodaje jedan od njegovih kolega razdragano.

gajbe sa grožđem
foto J. El Omari

Osim vina, grožđa i drugog voća, na tezgama u Topoli posetioci će moći da nabave i sve ostalo što im je potrebno za domaćinstvo. U ponudi je med sa Rudnika, ajvar i ostala zimnica. Tu se našao i luč za loženje, te kotarice, zemljani lonci, ručno pravljene bombone, pršuta, sirevi.  Zatim je plasman našla i nezaobilazna šira, rakija i brojni likeri.

„Oplenačka berba“ zvanično traje do nedelje uveče. Osim vašarske atmosfere predviđen je i defile kulturno- umetničkih društava, koncert izvornih pevačkih grupa, dečiji maskenbali i izložbe grožđa. U nedelju uveče od 19 sati na glavnoj bini, na Vinskom trgu, kraj „Oplenačke berbe“ označiće koncert grupe „Van Gog“.

Izvor: Dobro jutro

Pogledajte i: „Oplenačka berba“ od 6. do 8. oktobra