Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Otvorena vrata, Bio-bašta, ugovori; pokrajinske agrarne vesti

Otvorena vrata, Bio-bašta, ugovori; pokrajinske agrarne vesti

91
0

Gde će se to opet pojaviti bio-bašta? Koji fakultet je otvorio vrata novim studentima? O kakvim je to ugovorima zapravo reč? Nove vesti za novi ponedeljak!

Izvor: Poljoprivredni fakultet Novi Sad – zvanična Instagram stranica

Novosadski poljoprivredni fakultet otvara vrata progresu

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu organizovan je Dan otvorenih vrata zajedno sa Sajmom studentskog preduzetništva.

Ova manifestacija pružila je priliku trenutnim studentima fakulteta da predstave svoje studijske programe budućim studentima. Takođe, zainteresovani srednjoškolci imali su mogućnost da se upoznaju sa proizvodima i uslugama koje studenti razvijaju u okviru svojih praktičnih aktivnosti. Za srednjoškolce, ovo je bila prilika da se susretnu sa rukovodstvom fakulteta, uključujući dekana i prodekana, kao i da postavljaju pitanja profesorima različitih studijskih programa.

Na Sajmu studentskog preduzetništva, studenti su imali priliku da predstave svoje proizvode. Na primer, studenti Animalne proizvodnje su pokazali svoje rolovanje sireve, koje su proizvodili tokom praktičnih časova u okviru predmeta Mlekarstvo. Studentica Ana Duvnjak je predstavila porodični biznis proizvodnje rakije, uključujući inovativni proizvod – rakiju sa dodatkom jestivog zlata, dok je Jelena Tatomir govorila o uzgajanju ptica i odgajanju papagaja.

Bio-bašta krasi Sajam

Na nadolazećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Bio-bašta će i ove godine imati prostor posvećen organskoj proizvodnji, predstavljajući informacije o biljnim vrstama, edukativne programe o semenskom i sadnom materijalu…

Izvor: Novosadski sajam

Posetioci će biti dočekani na otvorenom prostoru ispred Hale 12, koji je deo simboličnog „Urbanog salaša“ na Sajmu, a zajednički su ga pripremili Novosadski sajam, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivredna škola u Futogu i Udruženje Organski Sad – Novi Sad.

Svaki dan će biti organizovani različiti programi i radionice, posebno prilagođeni najmlađima, ali i za sve posetioce koji su zainteresovani za organsku biljnu proizvodnju, agro-tehniku u uzgoju povrtarskih kultura i lekovitog bilja, kao i za hidroponsku proizvodnju i obrazovanje u oblasti poljoprivrede.

Izvor: Novosadski sajam

Ove godine, 91. Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“, ima snažnu podršku Evropske unije kao Partner priredbe. Pored najvećih agrobiznis događaja, kao i ranije, podršku pružaju i Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO.

Novi ugovori za održavanje naučno-stručnih agrarnih aktivnosti

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je ceremoniju dodele ugovora korisnicima koji su odobreni za finansijsku podršku u sprovođenju naučnih i stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2024. godini u AP Vojvodini.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Ukupno pet miliona dinara dodeljeno je četiri institucije — Poljoprivrednom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i Srednjoj stručnoj školi „Stevan Petrović Brile“ u Rumi.

Na ceremoniji se obratio podsekretar Aleksandar Panovski, ističući da je ovo redovan konkurs za koji Sekretarijat izdvaja sredstva. „Drago nam je što možemo da obezbedimo sredstva koja će biti podrška naučnom i stručnom obrazovnom radu u poljoprivredi. Time ulažemo u unapređenje i promociju stručnog i naučno-istraživačkog rada. Tako bismo zajednički sa vama i vašim institucijama podstakli stvaranje i promociju novog znanja“, naglasio je Panovski.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica zahvalio se na stalnoj podršci koju Sekretarijat pruža fakultetu. „Ovim sredstvima ćemo sufinansirati tri međunarodna naučna skupa, nekoliko studentskih konferencija na kojima će studenti izlagati svoje naučne radove. A preostali deo sredstava ćemo utrošiti za podršku naučno-stručnim skupovima u zemlji, kao i radionicama na kojima ćemo pokušati da prenesemo najaktuelnija saznanja kojima raspolažemo“, naglasio je dr Tica.

Projekat Filozofskog fakulteta koji istražuje mogućnosti unapređenja socijalnih usluga u ruralnim sredinama u AP Vojvodini upotrebom veštačke inteligencije takođe je podržan na konkursu. Srednja stručna škola „Stevan Petrović Brile“ dobila je sredstva za organizaciju radionice posvećene bezbednoj upotrebi poljoprivredne mehanizacije u saobraćaju. Pritom je Institut za ratarstvo i povrtarstvo dobio finansijsku podršku za organizaciju četrnaeste konferencije posvećene integrisanoj zaštiti uskladištenih proizvoda.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)