Naslovna Vesti Ovo je drvo smrti: Najotrovnije na svetu, ne smete stajati ispod njega...

Ovo je drvo smrti: Najotrovnije na svetu, ne smete stajati ispod njega ni kada pada kiša

Na mestima gde se nalaze postavljena su upozorenja da su opasna, a sama stabla su obeležena crvenom bojom.

1521
0
Foto: Pixabay

Najotrovnije drvo nalazi se u Latinskoj Americi i na Karibima i toliko je opasno da se ne sme uopšte dirati, niti stajati ispod njega dok pada kiša.

U pitanju je voće koje raste na drvetu iz porodice mlječikovki (Hippomane mancinella), koje se ponekad naziva i „jabuka smrti“ ili „otrovna guava“.

Biljku na španskom zovu „arbol de la muerte“, što doslovno znači „drvo smrti“. Drvo smrti se razlikuje od većine otrovnih biljaka upravo po tome što su svi njegovi delovi otrovni, a u Ginesovoj knjizi rekorda ubeleženo je kao najopasnije drvo na svetu.

Na mestima gde se nalaze postavljena su upozorenja da su opasna, a sama stabla su obeležena crvenom bojom.

Može da izazove teške opekotine

Kako piše Sputnjik, svi njegovi delovi su ekstremno otrovni, a „interakcija s bilo kojim delom ovog drveta ili gutanje mogu biti smrtonosni“.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni da se stoji ispod njega dok pada kiša: organski sastav koji sadrži, čak i razblažen s kišnicom, može izazvati teške opekotine.

Koliko otrovno bilo, ovo drvo kažu da je od velike važnosti za lokalne ekosisteme i smatra se jednim od glavnih na liniji odbrane od erozije na plažama srednje Amerike.

Portal Science daily navodi da bilo kakav kontakt sa ovim drvetom može imati kobne posledice za ljude, a jedna od najvećih opasnosti dolazi upravo iz njegovih plodova.

Radiolog Nikol Striklend otišla je na odmor na karipsko ostrvo Tobago i probala ovo voće. Kako kaže, u početku je ukus bio sladak, ali je ubrzo grlo počelo da im gori i jedva je mogla da guta.

Do danas je zabeleženo mnogo povreda oka, privremenog slepila, upale usled udisanja nekog dela biljke, kao i smrtnih slučajeva, prenosi portal Kliks.

Inače, karipski stolari koriste ovo drvo vekovima za pravljenje nameštaja, jer su uspeli da otkriju tajnu preciznog uklanjanja otrova sušenjem drveta na suncu.