Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Pametna poljoprivreda“ na Zlatiboru i podrška Pokrajine mladima

„Pametna poljoprivreda“ na Zlatiboru i podrška Pokrajine mladima

80
0

Među najnovijim vestima, samo za vas, „Bolja zemlja“ izdvaja konferenciju „Pametna poljoprivreda“ na Zlatiboru i novu ispomoć Pokrajinskog sekretarijata mladim proizvođačima. Izuzetno pozitivni napredak, a saznajmo zajedno do koje tačke idemo.

Izvor: Opština Čajetina

Pre svega, napredak; „Pametna poljoprivreda“ obeležava Čajetinu

Konferencija „Pametna poljoprivreda“ planirana je za 14. jun 2024. u 09:30 časova u konferencijskoj sali Inovacionog biznis centra Zlatibor na Zlatiboru. Organizuje je Inovacioni biznis centar Zlatibor uz podršku Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Republike Srbije i opštine Čajetina, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Čačak.

Cilj konferencije je edukacija mladih poljoprivrednika o primeni inovacija u poljoprivredi. Eminentni stručnjaci iz poljoprivrede će predstaviti najnovije tehnološke trendove, uključujući teme kao što su „Prehrana pčela i održavanje visokog imuno statusa u pčelinjoj zajednici“ (prof. dr. Ivan Pihler) i „Ishrana mlečnih krava sa upotrebom eteričnog ulja origana“ (dipl.ing. Dančo Pal).

Izvor: Pixabay

Konferencija pruža poljoprivrednicima priliku da čuju o novim tehnologijama i metodama, te da unaprede svoje proizvodne procese, povećaju prinose i poboljšaju kvalitet proizvoda kroz razmenu znanja i iskustava.

Na mladima agrar ostaje: Pokrajinski sekretarijat u znaku progresa

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora u vrednosti od 148 miliona dinara poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina. Bespovratna podsticajna sredstva su dodeljena na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini. Podržavaju se agrarni proizvođači koji su prvi put registrovali gazdinstvo od 1. aprila 2024. godine.

Image by prostooleh on Freepik

Ugovore je korisnicima uručio podsekretar Aleksandar Panovski. Tom prilikom je istakao da je od prvog objavljivanja konkursa 2017. godine namera Pokrajinske vlade bila da pomogne. Tu su, kako tvrdi Panovski, da pruže podršku mladim poljoprivrednicima pri početku njihovog poslovanja u ovom važnom sektoru. Cilj konkursa je podržati obrazovane mlade generacije poljoprivrednika u ruralnim područjima, podstaći njihovo ostajanje na selu i poboljšati uslove za njihov život.

„Cilj ovog konkursa je da podrži nove mlade generacije poljoprivrednika koje su školovane za rad u ovom sektoru, podsticanje ostanka mladih u ruralnim područjima, te poboljšanje ukupnih uslova za njihov život na selu. I ove godine smo imali izuzetno interesovanje za ovaj konkurs u okviru kojeg dodeljujemo 127 ugovora, odnosno pružamo podsticaj za isto toliko porodica u našoj pokrajini, koje su za svoju egzistenciju odabrale bavljenje poljoprivredom“, izjavio je Panovski. On je dodao da sredstva iz pokrajinskog budžeta pokrivaju do 90% ukupne vrednosti podsticaja.

Adama
Adama

Dodeljena sredstva su namenjena za:

  • investicije u stočarstvo, kao što su kupovina priplodnih grla ovaca, goveda i svinja
  • sektor biljne proizvodnje za podizanje višegodišnjih zasada voća
  • nabavku mehanizacije u povrtarskoj proizvodnji
  • nabavku pčelinjih društava.

Mladi iz opština Žabalj, Inđija, Novi Bečej, Novi Sad i Subotica bili su među potpisnicima ugovora. Svakako je najveće interesovanje bilo za nabavku visokokvalitetnih priplodnih grla stoke. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zoltan Tot.

Izvori: AgroTV (1, 2)