Naslovna Poljoprivreda Panel „Naša održiva zajednica“ održan u Beogradu

Panel „Naša održiva zajednica“ održan u Beogradu

61
0

U srpskoj prestonici održana je panel diskusija „Naša održiva zajednica“ o značaju održivog razvoja, javlja „Nova ekonomija“.

Na panelu su učestvovali  Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Photo by Daniel Fazio on Unsplash

Panel diskusija: detalji

Slobodan Krstović, direktor Odeljenja za održivi razvoj NALED-a, obratio se u uvodnom delu skupa. Prema njegovim rečima, od velike je važnosti razmišljati o tome šta ostavljamo u nasleđe budućim generacijama. Dodao je da je za izgradnju dugoročno održive zajednice potrebna sinergija brojnih socijalnih faktora. Potreba razvoja ljudskih i očuvanja prirodnih resurs i unapređenje kvaliteta života naših sugrađana je bilo u posebnom fokusu.

Ministarka Đedović Handanović se takođe obratila prisutnima tokom trajanja diskusije. „Imamo tri cilja. Prvi je energetska nezavisnost, zatim da obezbedimo najnižu cenu za građane i privredu i treći da imamo sigurnost snabdevanja i rada našeg energetskog sistema,“ istakla je ministarka. „Energetika je resor koji traži dugoročna planiranja i potrebno je dosta vremena kako bi se video rezultat. Usvojili smo plan investicija u energetsku infrastrukturu u narednih 10 godina koji predviđa investicije od 15 milijardi evra.“ Đedović Handanović je istakla da se investicije usmeravaju „…najpre u obnovljive izvore energije, distributivnu i prenosnu mrežu, reverzibilne hidroelektrane.“

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Svi ključni elementi održivosti

Tjurdenjev je u svom izlaganju apostrofirao da za kompaniju NIS energetska tranzicija nije novina. Kako tvrdi, to je put kojeg se ova kompanija drži već jako dugo. „Na tom putu od velikog značaja je naša zelena agenda. U ekološke projekte i biznis projekte koji indirektno pozitivno utiču na zaštitu životne sredine od 2009. godine uložili smo više od 900 miliona evra,“ s ponosom ističe Tjurdenjev. „Unapređenje zaštite životne sredine je među našim osnovnim prioritetima. I projekte realizujemo sa namerom da oni ne doprinose samo našim poslovnim rezultatima, već i boljoj ekološkoj slici cele Srbije.“

Nije izostala ni reč gradonačelnika Čačka. Todorović se usredsredio na stabilnost u zdravom vazduhu, električnom napajanju i vodosnabdevanju. „Činjenica je da je sve veća potrošnja u Čačku zbog industrijskog rasta. Kako bi građani imali bolji kvalitet života potrebno je da osnažimo privredu i ojačamo infrastrukturu na čemu intenzivno radimo sa Vladom i resornim ministarstvima. Moja lična preporuka je da lokalna samouprava mora uvek da bude uz svoju državu, ministarstva i rukovodstvo kako bi građani imali što više benefita,“ zaključio je Todorović na panelu.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni tekstLanjska malina još neisplaćena, malinari blago nezadovoljni
Sledeći tekstPatent za zadimljavanje spas od izmrzavanja stabala