Naslovna Vesti Paori ravnali atarske puteve! (Ali…zašto?)

Paori ravnali atarske puteve! (Ali…zašto?)

59
0

Paori iz Južnog Banata i ove godine su se udružili, kako bi pred početak prolećnih radova u polju uredili atarske puteve. Podsetićemo, putevi su tokom jeseni i zime bili devastirani. Ratari iz Uljme i Pavliša su koristili svoje traktore i priključne mašine da poravne uzane kolske puteve, dok su lokalne vlasti obezbedile gorivo za ovaj posao.

U ataru Vršca i okolnih sela Pavliš, Uljma i Veliko Središte, inicijalno je izgrađeno 15 kilometara puteva sa čvrstom podlogom uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Nakon toga, ratari iz Uljme i Pavliša su sami poravnali preostale lenije kako bi olakšali i osigurali bezbedan pristup svojim poljoprivrednim zemljištima.

Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Šta paori kažu? „Putevi su nam važni, ravnanje nužno“

Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, dao je izjavu za medije povodom ovog čina poljoprivrednika. „U selima u kojima poljoprivrednici nisu u mogućnosti da se sami organizuju, mi angažujemo radne mašine, koje uređuju frekventne lenije. Na taj način smo osposobili preko 30 kilometara atarskih puteva u Mesiću, Jablanici, Markovcu, Gudurici, Potpornju i Ritiševu. Te puteve koriste i vikendaši i pecaroši,“ rekao je Jovanov.

Paori koriste tanjirače, drljače, setvospremače i valjke za ovaj posao. Svi se slažu da na taj način olakšavaju pristup svojim njivama i stvaraju bolje uslove za prolećnu obradu zemljišta, koja će, zbog vremenskih uslova, započeti ranije nego obično.

Image by Goran Horvat from Pixabay

U opštini Alibunar je organizovana najmasovnija akcija do sada, tokom koje su sređeni putevi na devet različitih potesa. Meštanima su u tome pomogli radnici lokalnog komunalnog preduzeća, dok im je lokalna samouprava, pored naftnih proizvoda, obezbedila i doručak.

Slično je bilo i u opštini Opovo. Ove akcije tradicionalno organizuju u sva četiri naseljena mesta opštine – Opovu, Barandi, Sefkerinu i Sakulama. Učestvovalo je oko stotinu traktora, koji su nivelisali oko 450 kilometara atarskih puteva. To je uključivalo i one koji su morali da se pređu dva puta zbog veoma lošeg stanja.

Izvor: Večernje novosti