Naslovna Poljoprivreda Paori: Tanasković obećala ispunjenje svih zahteva

Paori: Tanasković obećala ispunjenje svih zahteva

627
0

Ministarska poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se 18. marta sa predstavnicima nekoliko poljoprivrednih udruženja.  Tamo je rekla da, ukoliko mlekare smanjuju otkupnu cenu mleka s obrazloženjem da je opao kvalitet mleka, oni treba da to provere u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije. Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Subotice Marko Peić Tukuljac je toliko i potvrdio za medije nakon sastanka.

„Tanasković nam je rekla da je od mlekare „Meggle“ koja je pojedinim proizvođačima smanjila cenu mleka, dobila objašnjenje da je prosečna cena u toj mlekari 63-64 dinara po litru. A da je pojedinim farmerima smanjena zbog pada kvaliteta tog proizvoda“, apostrofirao je Peić Tukuljac.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Videćemo da li Tanasković drži reč…

Sagovornik je dodao da proizvođači ne veruju ni da je prosečna cena toliko visoka, a ni da je smanjena zbog kvaliteta. „Možda pojedini proizvođači imaju tu cenu. Meni Šabačka mlekara plaća 56,36 dinara po litru. Tanasković je pozvala proizvođače da donesu mleko na analizu u Direkciju za nacionalne referentne laboratorije. I, ako se utvrdi da je objašnjenje mlekare „Meggle“ netačno, ona je rekla da će ta firma morati da snosi odgovornost“, naglasio je paor.

Juče je izvešteno da su od Tanasković zatražili da poljoprivrednici koji su uneli parcele u sistem e-agrara nakon 27. januara ove godine, kada je Ministarstvo napravilo „presek“ stanja, imaju pravo na dizel po subvencionisanoj ceni od 179 dinara po litru. Oni su izjavili da je Tanasković obećala da će ispuniti i taj zahtev.

Izvor: Meggle Srbija – zvanična Instagram stranica

Prema prenetim informacijama, poljoprivrednici su takođe zahtevali isplatu subvencija za tovnu junad koja su prodata, ali nisu bila obuhvaćena konkursom za premiju od 22.000 dinara po grlu zbog različitih datuma objavljivanja. Tanasković je potvrdila da će se i ta greška ispraviti.

Tanasković je najavila da bi konkurs za subvencije od 100.000 dinara po grlu za domaće junice namenjene za proizvodnju mleka trebalo da počne u julu. Ovo je bio jedan od zahteva poljoprivrednika tokom prošlogodišnjih protesta. Čisto podsećanja radi, ti protesti su uključivali blokadu puteva poljoprivrednom mehanizacijom.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Na jučerašnjem sastanku nije bilo reči o zahtevu poljoprivrednika za otpis dugova. Dotični se odnose po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Podsećamo, to je ranije bio njihov zahtev.

Ministarstvo poljoprivrede je pre dva meseca nudilo otpis pola kamate i reprogram ostatka duga na pet godina.

Izvor: Insajder