Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Paorima stižu neumanjeni računi za odvodnjavanje

Paorima stižu neumanjeni računi za odvodnjavanje

117
0

Još jedan nadasve šokantan razvoj događaja udara u srpsku poljoprivredu, a tek smo ušli u drugu polovinu januara. Naime, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković izjavio je da im stižu rešenja da plate naknadu za odvodnjavanje u punom iznosu. Podsetićemo da su, krajem prošle godine, dobili nedvosmisleno i izričito obaveštenje iz Vlade Srbije da su za 2023. godinu naknade umanjene za 50%. Štaviše, ovu temu smo pomno pokrivali tokom prethodnog proizvodnog perioda.

„Vlada Srbije obavestila nas je u novembru prošle godine da je umanjena naknada za odvodnjavanje za 2023. godinu za 50%,“ rekao je rezignirano Matković za medije. „A poljoprivrednicima koji su platili pun iznos za prva dva kvartala ovih dana? Iz vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine stižu im ista rešenja i za preostala dva kvartala!“

Foto: Bargainindustries.com

Pitanje naknada za odvodnjavanje ne prekida da bude bolna tema

On je istakao da poljoprivrednici koji su uredno platili iznos za prva dva kvartala 2023. godine suštinski izmirili svoj dug. Stoga je nejasno zašto Vode Vojvodine i dalje šalju obaveštenja o zaduženju. Napomenuo je da se na taj dug obračunava kamata u slučaju kašnjenja s plaćanjem.

Ranije je, kako je naveo, godišnja naknada iznosila nešto više od 1.000 dinara po hektaru zemljišta. to je uključivalo i dvorište s kućom.

Foto: pixabay

Ozbiljniji problem leži u tome što to zaduženje predstavlja prepreku poljoprivrednicima prilikom apliciranja za kredit. Naposletku se, prilikom odobravanja, traži dokaz o izmirenju svih finansijskih obaveza.

Eliminacija takse za odvodnjavanje bila je jedan od zahteva poljoprivrednika tokom prošlogodišnjih protesta, tokom kojih su blokirali puteve poljoprivrednom mehanizacijom. Postignut je dogovor da se ova naknada prepolovi u 2023. godini, a potpuno ukine u 2024. godini.

novac

Matković je izjavio da je poljoprivrednicima koji su platili celokupan iznos kako bi se oslobodili dugovanja obećano, tokom razgovora s tadašnjom premijerkom Anom Brnabić, da će im novac biti vraćen „kada dođe vreme“.

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte i: Ratari još čekaju ukidanje naknade za odvodnjavanje, Naknada za odvodnjavanje ide putem dodoa, Ministarstvo: Naknade za odvodnjavanje 50% manje, produžen rok za investiranje u infrastrukturu, Ratarima će biti vraćen novac od naknade za odvodnjavanje, Navodnjavanje i odvodnjavanje: uloženo 130 miliona, tvrdi Tanasković, Počinje dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje

Prethodni tekstČak 15 sajmova u Kragujevcu 2024. godine! Uspeh!
Sledeći tekstPirova pobeda kukuruza