Naslovna Blog Paprika od preko 300 g u Dragačici i Drenovcu

Paprika od preko 300 g u Dragačici i Drenovcu

607
0

Paprika ove godine donosi solidne prinose, a ponekada komadi budu toliko veliki da prevaziđu 300 g, što se desilo u naseljima Dragačica i Drenovac.

Selo Dragačica opštine Lučani inače je ove godina jako lepo rodila, bez obzira na obimne padavine prethodnih meseci. Dragačevski proizvođači očekuju dobru otkupnu cenu kojom bi mogli da isplate svoj marljivi rad ove sezone. Jedan od tih proizvođača je i Jovan Novičić iz Dragačice.

Paprika (Foto: Pixabay)

Sezona berba na gazdinstvu Novičića je počela nešto ranije. Međutim, količina plodova nije toliko iznenadila ove dugogodišnje proizvođače koliko njihov kvalitet. Naime, njihove paprike su veće nego ikada.

„Godinama unazad supruga i ja se bavimo proizvodnjom paprike što za svoje potrebe, što za prodaju,“ ističe zadovoljno Novičić. „Ove godine smo se baš iznenadili kada smo videli težinu plodova. U jednoj paprici ima 320 grama! Po nekom normalnom, da kažem standardnom proseku toliko budu teške tri paprike, ovo nam se nikada pre nije desilo.“

foto: J. El Omari, kisela paprika sa medom
foto: J. El Omari

Iznenađenje Novičića je utoliko veće jer od ove sezone nisu očekivali mnogo, s obzirom na pomenute loše vremenske uslove koji nisu poštedeli ni dragačevski kraj. „Ova godina je bila prilično teška, ali izgleda da paprici u plasteniku ništa nije toliko smetalo s obzirom na ovo što imamo sada,“ istakao je Novičić.

300-gramska paprika dobija nagrade

Novičić nije jedini koji može da se podiči plodovima od preko 300 grama težine. Nagradu upravo za jedan takav plod, težak čak 355 grama, dobio je Vladica Stanojević tokom dvodnevne manifestacije „Dani paprike“ u Drenovcu. Kolokvijalna „Paprikijada“ je, doduše, ove godine ostvarena bez muzičkog programa u znaku odavanja pošte tragično nastradalom igraču FK „Jedinstvo“ Stefanu Saviću.

tegle ajvara
foto J. El Omari

„Paprikijada“ je, sem dodele nagrade za najveću papriku, upriličela takmičenja u još nekoliko kategorija:

  • za najuređeniju parcelu proglašen je zasad Jovice Matića
  • najkvalitetniju papriku imao je Miodrag Petrović
  • najdužu papriku je uzgajio Dragan Miladinović
  • najbolju šljivu i voćnu rakiju proizveo je Ivan Grujić
  • najbolju lozu ispekao je Vojislav Vujović
  • u pripremi ajvara pobedila je ekipa lokalnog Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“
  • najlepši traktor imao je Miloš Vićić
  • najstariji traktor posedovao je Slavče Milosavljević
  • među mlađim osnovcima, šahovski turnir na „Paprikijadi“ osvojio je Vasilije Lukić.

Izvori: RINA, Red Portal