Naslovna Vesti Parcele koje godinama niko ne koristi biće date ratarima besplatno

Parcele koje godinama niko ne koristi biće date ratarima besplatno

Urađen je popis kompletnog zemljišta i u državnom vlasništvu ima 540.000 hektara zemljišta.

391
0

U nekoliko opština širom Srbije terentskom proverom je utvrđeno da se veliki broj parcela na koristi.Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su nakon ove provere, da je u planu da se takvo zemljište ustupi poljoprivrednicima koji mogu da ga upotrebe, odnosno da im se da u besplatni višegodišnji zakup.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović gostujući na Radio televiziji Srbije rekao je da se do pre nekoliko godina lutalo i nije znalo koliko zapravo zemljišta imamo.

„Mi smo prvo uradili popis kompletnog zemljišta i sa sigurnošću možemo da kažemo da imamo 540.000 hektara zemljišta u državnom vlasništvu. Sada idemo korak dalje i sve što je napušteno pokušavamo da stavimo u funkciju. Radili smo četiri pilota opštine Aleksandrovac, Aleksinac, Smederevo i Beočin. Snimali smo ceo prostor i otkrili da se veliki broj parcela ne koristi i da su zapuštene“, rekao je Nedimović.

Ministar kaže da je cilj da se to zemljište najpre identifikuje, a potom se ponudi i poljoprivrednicima da ga koriste.

„Za početak nudimo ljudima ko želi da okrči, i u prvih pet godina dobijate besplatno na korišćenje zemljište za krčenje. U narednih 25 godina imate povoljnije uslove da biste ostvarili profit. To, u suštini, radimo u celoj Srbiji gde se krenulo sa davanjem u zakup“, kaže Nedimović.

Ministar je rekao da se već krenulo u davanje u zakup i da je već 2.500 hektara već ponuđeno ljudima koji žele da gaje na tom zemljištu.

„Gde identifikujemo zemljište, odmah ga dajemo u zakup. Poljoprivrednik koji želi ovo zemljište u zakup, važno je da ima višegodišnji zasad, podnese predlog za svoju investiciju“, ističe Nedimović.