Naslovna Blog Patent za zadimljavanje spas od izmrzavanja stabala

Patent za zadimljavanje spas od izmrzavanja stabala

61
0

Bravar iz Ruskog Sela kod Kikinde, Zoltan Lener, je odgovoran za patent mašine za zadimljavanje po imenu „Zmaj“. Pomoću dotičnog, uspeo je da prošlog leta od izmrzavanja spasi preko 400 stabala kajsije na zemljištu površine od 1 hektara.

Uz patent, Lener je primenjivao i svu adekvatnu agrotehniku tokom uzgoja ovog roda kajsije. Pritom, napravio je i selekciju pravih sorti zarad maksimiziranja prinosa. I u tome je uspeo; preko 95% njegovog prinosa je ekstra klase, što je retkost čak i kod mnogo većih voćarskih proizvođača.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Lenerov patent u detaljima

Voćari na području Kikinde već godinama imaju velikih problema sa proizvodnjom kajsije. Izmrzavanje je maltene sezonski problem, i upravo zbog njegove učestalosti mnogi odustaju od posla. Lener je rešio da „nastavi borbu“ primenom svog bravarskog znanja u sektoru zaštite voća. Rezultat te sinergije dva zanimanja je upravo “Zmaj“.

„Morao sam nešto da preduzmem, tako da sam konstruisao mašinu koju zovem Zmaj u kojoj koristim bale sena u vreme mrazeva, a kada je voćnjak u cvetanju. Tada palim traktor uveče pri temperaturi oko jednog stepena ispod nule i sve tako dok ne dostignemo temperaturu u plusu,“ veli Lener ponosno u izjavi za Radio televiziju Vojvodine.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

U nastavku izjave, pohvalio se svojim kvalitetom prinosa, ističući da se držao propisne agrotehnike i pored aktivnog korišćenja „Zmaja“ tokom uzgoja. „Sorte koje gajim su uglavnom novosadske. Izgleda da ovaj teren dobro podnosi novosadsku četvorku i šesticu, roksanu i novosadsku rodnu,“ istakao je Lener.

Trenutno traje orezivanje voćnjaka, uz sve ostale pripreme za jesenji period. Kako tvrdi struka, jedna od ključnih stvari koju treba redovno primenjivati zarad uspešnog roda jeste pravilno kalemljenje. „Najbolje je kada je džanarika korenotvorac, šljiva stenlej deblotvorac, a kajsija je krunotvorac,“ istakao je Petar Grujić, inženjer voćarstva.

Patentiranje novih mašina za poljoprivrednu proizvodnju nije novost, čak ni kad samo ovu godinu uzmemo u obzir. Podsetićemo na efektivno korišćenje „Soter Rovera“, odnosno „Spasoja“ u uzgoju lavande. Naravno, ne treba zaboraviti ni efikasni novi proizvod „AgAR“, iako je on plod saradnje stručnjaka pre nego patent lokalnog proizvođača. Svakako treba apostrofirati da je budućnost kvalitetne agromehanike svetla u Srbiji, što Lenerovi prinosi i te kako dokazuju.

Izvor: RTV

Pogledajte i: „AgAR“, robot koji kosi travu, ore, sadi i bere voće, Robot kao ispomoć u uzgoju lavande

Prethodni tekstPanel „Naša održiva zajednica“ održan u Beogradu
Sledeći tekstSprečen izvoz srpskog krastavca, „krivac“ metalaksil