Naslovna Blog Patišon tikvica: razmišljajte o novoj kulturi u vašem ataru

Patišon tikvica: razmišljajte o novoj kulturi u vašem ataru

72
0

Za patišon tikvicu, koja se retko gaji u našim baštama, ljubitelji kažu da je nežna, hranljiva, ukusna, plodonosna i nezahtevna biljka. U nas je zovu i po drugim nadimcima, kao što su zvezdasta ili svemirska tikvica. U aprilu je paori seju direktno u zemlju , a već u martu plastenička proizvodnja plodova iste može da počne.

„Pattypans_on_display“, Foto: ijon, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Glavni uzgajivači patišon tikvice su uglavnom entuzijasti koji žele da imaju neobično povrće u svojoj bašti, često organski gajeno. Ova tikvica retko se može naći na pijačnim tezgama i obično se koristi kao ukras. Iako je selekcionirana u Italiji tokom 19. veka, tada joj nije pridavana velika kulinariska važnost. Proizvodnja rasada obično počinje u martu.

U našem podneblju, uzgoj svemirske tikvice nije zahtevan, veli Živojin Antić iz Ćuprije. Ovaj iskusni uzgajivač voća i povrća na svom imanju naglašava neke od pojedinosti ove sorte. „Svemirsku tikvicu nije teško gajiti u našem podneblju. Ne voli teška, glinasta zemljišta, već humusna. Potrebno joj je dosta vode i poželjno je malčiranje, da plodovi ne bi bili u direktnom kontaktu sa zemljom. Ima dosta cvetova, zametaka i plodova. Ne pušta vreže, pa joj nije potreban oslonac, a sadi se na razmaku 50×50 centimetara“, objasnio je Antić.

„USDA_petit_pan_squash“, foto: United States Department of Agriculture , slika u javnom domenu

Da li bi patišon tikvica bila tražena na našem tržištu?

Proizvodnja rasada patišona u plastenicima može započeti već u martu, što je mesec ranije u odnosu na planirano presađivanje na otvorenom polju. Seme se seje u čaše ili male kontejnere, a uz optimalne uslove temperature i vlažnosti, kao kod ostalih rasada, brzo će niknuti. Kada rasad ojača i prođe opasnost od prolećnih mrazeva, obično se iznosi napolje, što se dešava krajem aprila ili početkom maja.

Neki baštovani preferiraju direktnu setvu u maju. Svemirska tikvica ima brz razvoj, pa već za nešto više od mesec dana pokazuje prve cvetove i zametke. Plodovi se mogu brati tri meseca nakon setve. Ova vrsta tikvice ne zahteva mnogo prostora u baštama i može se sejati čak i kasnije tokom leta za berbu u septembru. Često se sadi i u zasadima luka, gde nakon vađenja luka, neobično oblikovane tikvice ostaju na parceli.

„Pattypan_squash_at_lalbagh7446“, Foto: Rameshng, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Patišon tikvica se smatra izuzetno ukusnom, kombinujući karakteristike klasične tikvice i krastavca. Obično dostiže težinu od 200 do 300 grama, mada postoje primerci koji teže i do 800, pa čak i 900 grama.

Zdrava tikva za zdrav život

Antić je, u nastavku svog izlaganja, istakao benefite uzgoja i konzumiranja ovog malog svemirskog bostančića. „Plodovi su mlečno bele boje, mada ima vrsta u svetu gde je kora narandžasta ili žuta,“ naglašava on. „Meso je nežno, slatkasto i ukusno. Može da se pohuje ili da se puni, pa je onda dekorativna i prava je zvezda na stolu. Ovo je zanimljivo povrće, koje svaki baštovan može sebi da priušti, ali nema veću komercijalnu vrednost. Dobro podnosi naše klimatske uslove, plodonosna je i zdrava“.

„Pattypan squash.jpg“,
foto: Philafrenzy, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Patišon tikvice su izvor svih vitamina iz grupe B, kao i vitamina E i karotina. Osim toga, obiluju kalijumovim solima, što ih čini idealnim za osobe s bubrežnim problemima. Ove tikvice su lagane za pripremu i konzumaciju. Pored toga što se mogu jesti kao plod, i njihovi cvetovi mogu biti ukusno pohovani ili punjeni.

Za razliku od drugih sorti tikvica, patišon može biti upotrebljen i za turšiju. Plodovi namenjeni kiseljenju se beru u septembru, dok se sade mesec ili dva ranije, obično početkom leta. Uzima se u obzir da se beru mladi, manji patišoni koji se kisele na sličan način kao krastavci.

Izvor: Dobro jutro