Naslovna Poljoprivreda Pavlovićeva Oblačinska višnja – slatka i posle mraza

Pavlovićeva Oblačinska višnja – slatka i posle mraza

129
0

Selo Trnovče je dom Mihajla Pavlovića, kome je struka voćarstvo. U njegovom ataru višnja sačinjava više hektara, u urednim redovima. Kao veliki štovatelj višnje i voćarskog zanata, Srđan je poveo ekipu „Bolje zemlje“ u posetu ovom predanom proizvođaču i porazgovarao s njim o trenutnom stanju njegove struke.

Oblačinska višnja, koju Pavlović uzgaja, je izuzetno ukusna, ali je poslednjih meseci pretrpela štete zbog mraza. Kako Pavlović navodi, ove godine nije uradio osiguranje, što priznaje da je greška s njegove strane. Naučen iskustvom, naglasio je da je osiguranje bitno, kao i da treba tačno znati koji segment proizvodnje treba da se osigura (i od čega).

Izvor: Bolja zemlja

Pavlovićeva višnja pretežno za prodaju

U nastavku izjave, naš domaćin je apostrofirao kako on proizvodi višnju isključivo za domaće tržište. Destilate ne pretače, a sirupe i druge proizvode ima u manjoj količini, uglavnom za sopstvene potrebe. Kako se već 6 godina bavi ovim poslom, mnoge stvari je naučio i time poboljšao proizvodnju. Primera radi, kako i sam ističe, berba višanja se može raditi i ručno i tresačem. Naglašava da postoji šteta usled trešenja, ali da je ona uglavnom mala.

Branje višanja je intenzivan posao i zahteva posvećenost, kao i sigurnu ruku. A nijedna ruka nije sigurnija od ruke poznanika. Kako Pavlović navodi, njegovi berači su uglavnom lokalni radnici koje poznaje i koji sa njim sarađuju godinama. Poslednjih par godina, kako je istakao, se taj broj nešto smanjio, ali on i dalje uspeva da isprati prohteve tržišta.

Izvor: Bolja zemlja

Samo tržište je, prema njegovom mišljenju, jako zahvalno za aktivne voćare. Trenutno se višnja prodaje po ceni od 70 (za prvu klasu) odnosno 50 din/kg (za drugu klasu), što pokriva veliki deo troškova. Pritom, za razliku od velikog broja uzgojnih kultura, višnja je relativno laka za proizvodnju. Ne zahteva toliko česte tretmane, kao ni previše zalivanja. Štaviše, jedan od razloga zašto se naš sagovornik opredelio upravo za oblačinsku višnju je taj što može da je uzgaja kao sekundarni posao, pošto mu voćarstvo nije glavna profesija.

Ako želite da saznate o čemu su još Srđan i Mihajlo razgovarali, posetite naš zvanični YouTube kanal i bacite pogled na prilog o jednoj od najukusnijih višanja iz Trnovča.