Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčelari zabrinuti hoće li biti dovoljno meda

Pčelari zabrinuti hoće li biti dovoljno meda

658
0

Pčelari u Srbiji su sa velikom zabrinutošću dočekali sezonu 2023. godine jer postoji opravdana sumnja da neće biti dovoljno meda. Ova situacija je rezultat brojnih faktora koji su uticali na pčelinje zajednice u proteklom periodu.

Jedan od glavnih razloga za brigu pčelara su loše vremenske prilike koje su pogodile Srbiju tokom prethodne godine. Ekstremne temperature, suše i nepredvidive vremenske nepogode imali su negativan uticaj na cvetanje biljaka koje su ključne za pčele u proizvodnji meda. Nedostatak kiše u ključnim periodima, kao i nedovoljno sunčanih dana, rezultirali su smanjenim brojem cvetnih izvora nektara i polena.

Maj je mesec kada bagrem cveta i kada bi pčele trebalo da imaju prvu obilnu pašu. Međutim, ovih dana zbog kiše i nižih temperatura ugrožen je ovaj vegetativni proces, a samim tim i proizvodnja bagremovog meda, s obzirom da je bagrem jedna od najvažnijih biljaka za pčele. Bagrem ne može biti medonosan ako nema sunca i ako su niske temperature.

Foto: Pixabay

Pored nepovoljnih vremenskih uslova, pčelari se suočavaju i sa drugim izazovima koji smanjuju proizvodnju meda. Povećanje broja pesticida i drugih hemikalija koje se koriste u poljoprivredi stvara ozbiljnu pretnju pčelama.

Pored ovih poteškoća zbog toga što nema ispaše, pčelari su u situaciji da prehranjuju košnice, a tu su opet novi izdaci i troškovi. U protekloj godini, zbog opšteg rasta cena, u značajnoj meri poskupela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda. Cena meda je tek neznatno porasla u odnosu na ranije stanje.

Pčelari iz Srbije strahuju s obzirom na sve navedene faktore, predviđa se da će proizvodnja meda biti znatno manja nego u prethodnim godinama.

Zabrinutost pčelara za budućnost meda u Srbiji pokazuje važnost ulaganja u zaštitu pčelinjih zajednica i očuvanje njihovog prirodnog okruženja. Osiguravanje zdravih staništa, smanjenje upotrebe pesticida, edukacija o pčelarstvu i podrška pčelarima ključni su koraci u očuvanju i obnovi pčelinje populacije.

Ukupno stanje meda u Srbiji zahteva pažljivo praćenje i podršku kako bi se osigurala dovoljna količina meda za domaće i međunarodno tržište.

Pogledajte još: https://www.youtube.com/watch?v=5mV2yEl1Oak

Prethodni tekstKakvo je stanje žitarica na tržištu?
Sledeći tekstDRŽAVA PREDLAŽE POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA! Premije za mleko sa 15 na 19 dinara.