Naslovna Poljoprivreda Pčele, Sajam zapošljavanja, jorgovan: vesti iz agrara

Pčele, Sajam zapošljavanja, jorgovan: vesti iz agrara

920
0

Šta to upozorava SPOS pred kraj marta? Otkud Sajam zapošljavanja na Poljoprivrednom fakultetu? I gde se jorgovan sada širi? Evo šta kažu najnovije vesti.

Izvor: APIS – Udruženje pčelara Medveđe – zvanična Fejsbuk stranica

Provera pčelinjaka

Prema Pravilniku koji reguliše način obeležavanja pčelinjih društava i registraciju pčelinjaka, svaki pčelar je obavezan da dva puta godišnje, u periodu od 1. do 30. aprila i od 1. do 31. oktobra, podnese prijavu broja košnica na pčelinjaku putem obrasca „Prijava stanja na pčelinjaku“ ovlašćenom obeleživaču, navodi Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Ova obaveza važi bez obzira na to da li je došlo do promene broja košnica na pčelinjaku ili ne.

Dakle, svaki pčelar bi trebalo da između 1. i 30. aprila poseti veterinarsku stanicu koja je nadležna za obeležavanje njegovog pčelinjaka i prijavi broj košnica koje se nalaze na tom pčelinjaku. Nakon prijave, veterinar će izdati potvrdu o izvršenoj redovnoj prijavi koja će biti overena i sadržaće datum, što znači da nakon 30. aprila neće biti moguće podnošenje prijave retroaktivno.

Sajam zapošljavanja na Poljoprivrednom fakultetu

Sajam zapošljavanja na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, zakazan je za 27.03.2024. godine od 10 do 13 časova, a održaće se u holu kod amfiteatra. Ovaj događaj namenjen je diplomiranim studentima, studentima osnovnih, master i doktorskih studija, kao i svima koji žele da se informišu o praksi i mogućnostima zapošljavanja.

Projekat Centra za razvoj karijere, uz podršku Poljoprivrednog fakulteta i Studentskog parlamenta, ima za cilj da osnaži studente i pomogne im pri ulasku na tržište rada. Kroz direktnu interakciju kompanija i organizacija sa učesnicima sajma, studenti imaju priliku da se upoznaju sa potencijalnim poslodavcima. Pritom, firme mogu bolje upoznati studente Poljoprivrednog fakulteta. Takođe, studenti će moći da dobiju korisne informacije o procesu zapošljavanja, potrebnim veštinama i znanjima za rad u određenoj kompaniji, kao i o pronalaženju stručne prakse ili volontiranja.

Izvor: Poljoprivredni fakultet Novi Sad – zvanična Instagram stranica

Na sajmu će prisustvovati više od 15 firmi. Događaju će se takođe pridružiti Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević.

Jorgovan od Gradaca do Gradačke banje

U sklopu događaja „Dani kraljice Jelene“, koji će se održati od 1. do 9. juna ove godine, organizovana je akcija sadnje jorgovana. Oni će biti sađeni duž puta od centra sela Gradac (na putu ka manastiru Gradac) do porti samog manastira.

Image by Manfred Richter from Pixabay

Duž puta od 800 metara, ljubičasti jorgovan je postavljen, tačno 150 sadnica s obe strane. Takođe, jorgovan je posađen duž staze od manastira Gradac do Gradačke Banje.

U ovoj akciji učestvovali su organizatori manifestacije – Turistička organizacija Raška, sestrinstvo manastira Gradac, Centar za kulturu Gradac uz podršku Opštine Raška. JKP „Putevi Raška“ pružili su značajnu pomoć u pripremi zemlje za sadnju i realizaciji same akcije.

Image by Markéta Klimešová from Pixabay

Učenici srednje škole „Kraljica Jelena“ iz Raške i JKP „Raška“ takođe su dali svoj doprinos ovoj aktivnosti. Ona će u budućnosti posvedočiti o nasleđu kraljice Jelene, čuvajući sećanje na vladarku i sveticu koja je podsticala pismenost, kulturu, tradiciju i stvaralaštvo.

Manifestacija „Dani Kraljice Jelene“, koja je posvećena supruzi kralja Uroša I i ktitori manastira Gradac, održava se od 2006. godine. I ove godine, organizatori su pripremili bogat program koji obuhvata izložbe, predavanja, radionice, koncerte i dečje programe. Sve to na originalan način predstavlja kulturu, tradiciju i istoriju raškog kraja.

 

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)