Naslovna Blog Pečenki debljanje od sada u Vranje; kako bela bundeva uspeva van Vojvodine

Pečenki debljanje od sada u Vranje; kako bela bundeva uspeva van Vojvodine

146
0

Bela bundeva, poznatija kao pečenka, pretežno raste kod nas u Vojvodini. Ali Jug Srbije je pokazao da Sever nema ekskluzivu za ovu kulturu. Naposletku, jedan proizvođač uspešno uzgaja svoje pečenke i ponosno ističe kako mu je drago što se na ovaj konkretan praksis bacio.

Da Zoran Cvetković iz sela Ribince, kod Vranja, je doneo prvo seme iz Vojvodine. Ono je na moravskoj ravnici odmah dalo plod za kojim svakog oktobra žude ljubitelji ovog povrća.

Photo by Derick McKinney on Unsplash

Cvetković je prvi put došao u kontakt s proizvodnjom belih pečenki kada je posetio poljoprivredni sajam u Vojvodini. Da nije bilo te posete, verovatno nikada ne bi krenuo u ovu vrstu proizvodnje. Nakon sajma, inspirisan informacijama o isplativosti ove vrste bundeva, odlučio se za uzgoj. Iako je bio neiskusan, već tokom prve proizvodne godine postigao je izuzetno ukusne plodove, što ga je učinilo prepoznatljivim među kupcima na pijaci, koji mu i danas ostaju verni.

Bela bundeva – em vojvođanska, em moravska

Pečenke bele boje, koje su nekada bile karakteristične za Vojvodinu, sada komotno mogu da se opišu i kao moravske. Ovaj ratar iz Ribnice ih uzgaja zajedno sa svojom suprugom Jelicom. Jelica igra ključnu ulogu na gazdinstvu i pridružuje se poslu nakon što se zemlja adekvatno đubri i pripremi za sadnju pomoću poljoprivrednih mašina. U tom procesu, zajedno pripremaju odžake za sadnju semena.

Photo by Cindy Williams Moore on Unsplash

„Obavezno ostavljamo, kada nikne, po tri korena kako bi sa svakog dobili po tri ploda. Čim pečenke krenu nas dvoje smo opet na njivi kako bi lepo orezivali i okopali iznikle mladice – njihov razvoj na njivi prati Zoran koji, kada se razgranaju loze pečenke i prekriju zemlju, ima obavezu da ih od pet do šest puta tokom sezone naizmenično naprska kalijumom i kalcijumom, kako bi do kraja berbe dobili zdrave i sočne plodove,“ veli gospođa Cvetković.

„Vranjanci se slade s pečenke“

Ovogodišnji usev je ubran sa polja čim su se pojavili prvi niski mrazevi u njegovom regionu. Jednu polovinu je odmah skladištio ispod sigurnih krovova dve šupe, dok je drugu izneo na terasu porodične kuće. Ističe da mu je u ovom poduhvatu pomoglo nekoliko komšija. Naglašava da meštani Vranja, posebno tokom zimskih meseci, vole konzumirati pečenu belu bundevu, te planira prodati svoje proizvode i pre Božića.

Photo by Janine Robinson on Unsplash

„Ljudi u našem kraju pečenku koriste i kao poslasticu. Po meni je najlepša  ona koja se peče na plehu umotana u foliju. Ukoliko neko želi da je jede još slađu potrebno je da u čašu vode rastvori kašiku šećera i tom tečnošću prelije kriške pečenke i potom ponovo vrati u rernu da se zapeku,“ veli Cvetković.

Za kraj, ovaj poljoprivrednik izjavio je da je ove godine proizveo pet tona pečenki. Nada se da će to biti dovoljno i za pijac i za markete. „U dva marketa pogotovo žele da pečenke imaju na rafovima neposredno pred Božić. Nadam se da ću i ovu poslovnu ponudu uspešno realizovati,“ zaključio je.

Izvor: Dobro jutro