Naslovna Blog Peglane kobasice i pihtije – još novih festivala krajem januara

Peglane kobasice i pihtije – još novih festivala krajem januara

88
0

Festivali tradicionalne srpske kuhinje se već nižu. Krajem meseca, čekaju nas čak dve, na temama peglane kobasice i pihtija. Koji su festivali u pitanju? Gde se odvijaju? Ko ih organizuje i kako možete učestvovati, ili posetiti? Evo informacija ovde!

Izvor: Rumenička pihtijada – zvanični sajt

Peglane kobasice u Pirotu

Na jugu naše zemlje, u Pirotu, održava se Sajam peglane kobasice u sportskoj dvorani KEJ. Kako tradicija nalaže, odvijaće se poslednjeg vikenda u mesecu, tačnije 27. i 28. januara.

Manifestacija ima za cilj istaknuti delikates peglane kobasice iz Pirota, koja predstavlja brend u gastronomskoj turističkoj ponudi grada. Za 2024. godinu prijavljeno je 35 izlagača/takmičara, a njihovi proizvodi će biti izloženi unutar hale KEJ. Osim izlagača u sportskoj hali KEJ, prisutne će imati i mlekare, poljoprivredna gazdinstva sa mlečnim proizvodima iz Pirota, Okruga i regiona, kao i destilerije i vinarije.

Izvor: Turistička organizacija Pirot

Posetioci će imati priliku obići štandove sa suvenirima i drugim registrovanim proizvodima ispred sportske hale KEJ. Promoter ovogodišnjeg Sajma peglane kobasice je poznati glumac Ljubomir Ljuba Bandović. Otvaranje kapije Sajma peglane predviđeno je za 10:00 časova tokom subote i nedelje, dok je svečano otvaranje planirano za subotu, 27. januar 2024. godine, u 12:00 časova.

Pihtijada u Rumenki

Dvadeset prva po redu Rumenačka pihtijada planira se za nedelju, 28. januar 2024. u centru Rumenke. Ova manifestacija posvećena je multikulturalnosti lokaliteta kroz gastronomiju i materijalno kulturno nasleđe, obuhvatajući tradicionalnu međunarodnu manifestaciju pihtijade uz kulturni kontekst i muzičko-zabavni program. Manifestacija će biti otvorena u 8 časova, dok je proglašenje pobednika u kuvanju pihtija zakazano za 15:30 časova.

Izvor: Rumenička pihtijada – zvanični sajt

Rumenačke pihtije se izdvajaju svojim starim i proverenim receptom, sa posebnim naglaskom na odabiru mesa poput butkice, kolenice i glave. Ova manifestacija pruža uživanje kako starijim, tako i najmlađim posetiocima. Svake godine, stručni žiri bira i nagrađuje najbolje pihtije, a poziv za učešće i takmičenje s vlastitom pihtijom je otvoren.

Izvori: Poljoprivrednik (1, 2)

Prethodni tekstLament jednog domaćina: neravnomerni razvoj Srbije
Sledeći tekstPotrebna izmena uredbe za evrodizel