Naslovna Blog Piljevina i sva njena utilitarnost

Piljevina i sva njena utilitarnost

63
0

Čekajte! Nemojte nikako da vam se desi da vaša piljevina završi u kanti za smeće. Ni ne možete pomisliti koliko je korisna, pogotovo po agrar. O, i te kako jeste, na mnogo načina.

Zbunjeni? Pre svega, da definišemo termine. Piljevina je sitni ostatak koji dobijate nakon što se bavite propisnim struganjem drveta, za bilo koje svrhe. Da, upravo ta piljevina može biti korisna u poljoprivredi, ako se na pravi način pripremi pre iznošenja u baštu. Sitni drvni ostaci poboljšavaju strukturu zemljišta, mogu se koristiti za malčiranje, ali i zakiseljavaju zemljište.

Image by Hans from Pixabay

Kako sve to piljevina čini moje gazdinstvo superiornim, o eterijalni spisatelju ovog portala?

Drago mi je da ste me to pitali. Naime, kako navode na portalu „Dobro jutro“, piljevina  zemljište čini rastresitijim, sprečava formiranje pokorice i rast korova.

Absorbuje značajnu količinu tečnosti, a jedini nedostatak je to što tokom razgradnje crpi azot iz zemljišta. Zbog toga je važno pravilno pripremiti piljevinu pre nego što se unese u baštu kako bi se postigli pozitivni rezultati.

Image by IRINA from Pixabay

„U procesu razlaganja piljevina uzima azot iz zemljišta, posebno ona iz četinara.  Da se to ne bi dogodilo, treba je pomešati sa azotnim đubrivima. Od prirodnih izvora azota to su kopriva, sveže pokošena trava i živinsko ili ovčije đubre“, objašnjava Živojin Antić iz Ćuprije, stručnjak za organsku proizvodnju povrća.

Piljevina se obično koristi na parcelama s borovnicama ili zelenilom, jer ove biljke uspevaju na kiselim zemljištima. U zemljište sa blago kiselim ili neutralnim pH vrednostima, dodaje se piljevina, nakon što se prethodno pomeša sa pepelom, krečom, mlevenim krečom ili dolomitnim brašnom.

Image by LEEROY Agency from Pixabay

Ako se pomeša sa pepelom i određenim azotnim đubrivima, a zatim ostavi da odstoji dve do tri nedelje u zatvorenoj posudi, neće imati negativan uticaj na zemljište. Na ovaj način pripremljena piljevina može se koristiti kao malč za jagode ili beli luk. Kada se rasporedi u proleće, imaće funkciju đubriva. Malč sloja piljevine od oko tri centimetra tokom leta sprečava isparavanje vlage i rast korova.

Izvor: Dobro jutro