Naslovna Poljoprivreda Pirolizdinski i tropanski korovi: (ne)rešiv problem proizvođača

Pirolizdinski i tropanski korovi: (ne)rešiv problem proizvođača

108
0

U Svrljigu je protekle sedmice održan stručni skup gde su se u detalj diskutovali pirolizdinski i tropanski korovi u biljnoj proizvodnji.

Dotičan skup, nazvan „Izazovi u sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja, problemi sa pirolizidinskim i tropanskim korovima u usevima i samoniklom bilju”, je ispratio veliki broj posetilaca. Događaj je upriličen sa ciljem edukacije svih učesnika u lancu proizvodnje, od sakupljača do konačnih proizvođača biljnih čajeva.

Izvor: Privredna komora Srbije

Pirolizdinski i tropanski korovi goruća tema koju treba istražiti

Skup je organizovan u saradnji sa firmom „Jeligor“ doo Svrljig i Grupacijom proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja Privredne komore Srbije, Sekcijom za otkup lekovitog bilja Regionalnih privrednih komora Niš, Zaječar i Leskovac.

Domaćin skupa bio je firma „Jeligor“ doo Svrljig, koja se bavi uzgojem, otkupom, preradom i distribucijom lekovitog, aromatičnog bilja i šumskih plodova. Lekovito bilje koje koriste uzgaja se na njihovim i plantažama njihovih kooperanata, dok se samoniklo bilje i šumski plodovi prikupljaju kroz beračke grupe i od stanovništva sa teritorije opštine Svrljig i širom Srbije.

Izvor: www.jeligor.com

„Jeligor“ ima 30-godišnje iskustvo i predstavlja lidera u ovoj oblasti, ne samo na jugu Srbije, već i u čitavoj zemlji. Vlasnik i direktor firme je takođe član Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja PKS. Takođe je i predsednik Sekcije za otkup lekovitog bilja Regionalnih privrednih komora Niš, Zaječar i Leskovac.

Predavanja održana na temu korova

Na skupu organizovanom od strane firme „Jeligor“ doo Svrljig i Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja Privredne komore Srbije, Sekcije za otkup lekovitog bilja Regionalnih privrednih komora Niš, Zaječar i Leskovac, učesnici su imali priliku da posete novi pogon firme „Jeligor“ i upoznaju se sa njenim radom, najnovijim dostignućima i budućim planovima. Nakon obilaska, održana su predavanja eminentnih stručnjaka na temu „Izazovi u sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja“. Redom, bila su ovako koncipirana:

Izvor: Privredna komora Srbije
 • Prva tema predavanja: „Održivo sakupljanje samoniklog lekovitog bilja – struktura PA i TA korova u samoniklom bilju“, predstavila prof. dr Zora Dajić sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.
 • Druga tema predavanja: „Gajenje lekovitog bilja i problemi sa PA i TA korovima u usevima“, predstavio prof. dr Dragoja Radanović sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“.
 • Treća tema predavanja: „Problemi i izazovi sa pesticidima i usaglašavanje sa regulativom u lekovitom bilju“, predstavila Dipl. Ph. Spec. Milica Mihailović, takođe sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“.

Impozantno učešće: korovi interesuju mnoge

Skup je okupio veliki broj učesnika iz cele Srbije, uključujući:

 • individualne sakupljače lekovitog bilja
 • predstavnike opštinske uprave Svrljig
 • predstavnike Privredne komore Srbije
 • predstavnike Regionalne privredne komore Niš
 • predstavnike Regionalne privredne komore Zaječar
 • predstavnike Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ Beograd
 • predstavnike kompanije Makval doo – Novi Sad
 • predstavnike kompanije Adonis – Sokobanja
 • predstavnike kompanije Fruktus doo – Bačka Palanka
 • predstavnike kompanije Bilje Borča, Beograd
 • predstavnike drugih kompanija.
Izvor: Privredna komora Srbije

U okviru Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja PKS-a formirana je Radna grupa koja radi na izradi Vodiča herbalnog sektora. Radna grupa dela sa ciljem smanjenja nivoa kontaminanata (pirolizidinskih i tropanskih alkaloida) u hrani. Predstojeće obuke i stručni skupovi po regionima imaju za cilj da edukuju primarne sakupljače lekovitog bilja i sve učesnike u lancu, od sakupljača do konačnih proizvođača biljnih čajeva, o pitanjima kontaminanata u lekovitom bilju. Osim ovog skupa, planirane su obuke i u drugim gradovima poput Zaječara, Bavaništa i drugih.

Izvor: AgroTV