Naslovna Blog Pivo od ludaje: „Beer Kings“ i početak njihove vladavine tržištem

Pivo od ludaje: „Beer Kings“ i početak njihove vladavine tržištem

144
0

Kraft piva u Srbiji uzimaju maha sve više poslednjih par decenija. Dovelo je dotle da smo, kao degustatori, dočekali i pivo od ludaje. I ne samo pivo, već i cider, kakav samo bundeva može da opskrbi kvalitetnim ukusom.

Jedna mala pivara u Kikindi, „Beer Kings“, osnovana od strane Slobodana Suvajdžina i Radice Panić, predstavlja kraft proizvod koji nosi pečat malih preduzetnika, ali velikih entuzijasta. Inspiraciju su pronašli u američkim pivima, a svoju viziju budućnosti pretočili su u stvaranje pivare u svom gradu, poznatom po manifestaciji „Ludaja“, kako bi proizveli pivo istog imena.

Izvor: Beer Kings zvanična Facebook stranica

„Videli smo da je u Americi veoma popularno, takozvani pampkin bir i pomislili smo da to i mi možemo da napravimo. Čitali smo razne recepte, proučavali, napravili nekoliko probnih tura. Tražili smo neki balans i našli ga. Sa proizvodnjom smo krenuli 2017. godine, a već 2018. smo morali da povećamo kapacitete,“ vele gospoda iza pivare „Beer Kings“.

Kakvo je pivo od ludaje?

Suvajdžin i Panić su, u nastavku izjave, pojasnili proces proizvodnje. „Pravi se od ječmenog slada, vode određene za taj stil piva i kvasca. Pored svega toga se dodaje i bundeva. Ona se prvo očisti, zapeče u rerni, pa ponovo očisti, napravi se pire koje se u određenom trenutku dodaje pripremljenoj pivskoj masi. Stavlja se oko deset posto pirea na celu količinu slada i pripremljene tečnosti. I dodaju se određeni začini koje ne bih otkrivao,“ navodi jedan od vatrenog dvojca.

Izvor: Beer Kings zvanična Facebook stranica

Bundevu za sada kupuju. Ali kako naglašavaju, uskoro planiraju da pokrenu sopstvenu proizvodnju ovog povrća. „. Inače se za proizvodnju ovog piva koristi isključivo tamburica bundeva. Ona ima najviše šećera i slasti. A s obzirom da je kraft pivo u pitanju, pitanje je koliko se može piva napraviti u jednoj turi,“ vele oni. „Jedno kuvanje nam je 250 litara. Mi iz dva kuvanja napunimo fermentore i punimo. Za sada sve pravimo u kućnim uslovima. Sve sami radimo, pakujemo, punimo, nas dvojica i naše žene.“

Pored piva, od budneve u ovoj radionici nastaje i cider. Oba proizvoda su ih „proslavila“ na lokalnom nivou, ali cela Srbija polako saznaje za njih. „Postali smo prepoznatljivi po ovom pivu. U početku smo mislili da ćemo ga praviti samo za manifestaciju „Dani ludaje“, ali  smo prevazišli te okvire. Sad ga pravimo dokle god možemo da nađemo bundevu u nabavci,“ veli Suvajdžin. „Cider smo počeli da pravimo prošle godine. To je kombinacija jabuke, bundeve i začina. Fermentišu jabuka i ludaja zajedno. Uglavnom kupujemo matični sok od jabuke koji mora da je 100 posto čist. Gaziramo ga i mora da ostoji barem tri nedelje da fermentiše. Najbolje bi bilo i pivo i cider da odstoje četiri nedelje. Isto sami punimo i pakujemo“.

 

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstRakija: manifestacija, degustacija i sumacija
Sledeći tekstTanasković: novi pozivi za subvencije za agrar od februara do maja