Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija PKS i PKV: „Ima nas u Dizeldorfu! Plus imamo nešto i za...

PKS i PKV: „Ima nas u Dizeldorfu! Plus imamo nešto i za vas, dragi voćari i povrtari.“

96
0

Privredna komora Srbije (PKS) i njen severni ogranak Privredna komora Vojvodine (PKV) imaju par lepih vesti za vas, dragi paori. Jedna se tiče vina, druga voća i povrća. Saznajmo nabrzaka o čemu je tačno reč.

PKS vodi srpske privrednike na Sajam vina u Dizeldorf

Kako je PKS objavila (u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije), srpski će privrednici imati priliku da učestvuju na nacionalnom štandu Srbije na nadolazećem Međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „Prowein 2024“, koji će se održati u Dizeldorfu od 10. do 12. marta 2024.

Ovaj nastup na međunarodnom događaju omogućava izlagačima da prezentuju svoje proizvode, otvore nova tržišta i unaprede postojeće poslovne veze. Pravo da učestvuju na nacionalnom štandu imaju sva privredna društva i preduzetnici registrovani u Srbiji koji se bave proizvodnjom vina i alkoholnih pića.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

U saopštenju se ističe da prisustvo srpskih kompanija na ovako prestižnoj manifestaciji direktno doprinosi jačanju pozicije srpskih brendova na tržištu i ukupnom izvozu. „Prowein“ se smatra jednim od najznačajnijih specijalizovanih sajmova vina i alkoholnih pića u Evropi. On redovno okuplja distributere i predstavnike vodećih maloprodajnih lanaca.

PKV oprema voćare i povrtare znanjem o izvozu proizvoda via Britannia

Tokom istog perioda, u Privrednoj komori Vojvodine je održana prezentacija „Vodiča za izvoz voća i povrća na tržište Velike Britanije“ u prisustvu NJ.E. Edvarda Fergusona, Ambasadora Velike Britanije. Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, naglasio je važnost saradnje sa Britansko-srpskom privrednom komorom. Takođe je istakao da je promocija „Vodiča za izvoz na britansko tržište“ samo jedan segment njihovih aktivnosti.

Izvor: Privredna komora Vojvodine – zvanični sajt

On je takođe najavio okupljanje privrednika i proizvođača voća i povrća na Sajmu hrane i pića u Londonu krajem marta, u saradnji sa Britansko-srpskom privrednom komorom. U 2023. godini, ukupna robna razmena između AP Vojvodine i Ujedinjenog Kraljevstva dostigla je 238,8 miliona evra. Ovo predstavlja povećanje od 2,4% u odnosu na prethodnu sezonu.

Kada je reč o izvozu voća, AP Vojvodina je u 2023. godini izvezla voća u vrednosti od preko 87 miliona evra. Pri tome se ističe izvoz svežih jabuka. Ambasador Velike Britanije, Edvard Ferguson, istakao je da je prvi put zabeležena trgovinska razmena između dve zemlje u iznosu od jedne milijarde funti. Čak jedna četvrtina od tog iznosa je ostvarena u saradnji sa kompanijama iz AP Vojvodine, dodao je.

Izvori: AgroTV (1, 2)