Naslovna Vesti Plamenjača paradajza – koliko štete može naneti?

Plamenjača paradajza – koliko štete može naneti?

1651
0

Paradajz je jedna od kultura koja je najzustepljenija na našim prostorima. Može se gajiti na otvorenim i zatvorenim poljima. Iako je sezona paradajza počela, važno je obratiti pažnju na bolesti koje mogu uništiti useve.

Jedna od najčešćih je plamenjača paradajza. U povoljnim uslovima za razvoj ove gljive može doći i do potpunog uništenja biljke. Prepoznaje se po krupnim pegama koje se pojavljuju na lišću, gde se list suši i odumire. Pri optimalnim uslovima za razvoj ove bolesti, ona će se brzo proširiti i na celu biljku.

Infekcija se obično javlja kada je povećana vlažnost i kada su temperature izmežu 15 i 20 stepeni. Kako je plamenjača opasna za paradajz tako je opasna i za druge biljke kao što su krompir i patlidžan.

Kako se zaštiti? Najvažnija je preventiva, i pridržavati se plodoreda i plodosmene, kao i gajiti sorte koje su otporne na bolest. Takođe, ukoliko se paradajz gaji u plasteniku, regulisati vlažnost vazduha. Dezinfikovati pribor nakon korišćenja kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Svakako, najvažnije je adekvatno reagovati kada se bolest primeti. Potrebno je biti brži od infekcije.