Naslovna Vesti Plamenjača paradajza – koliko štete može naneti?

Plamenjača paradajza – koliko štete može naneti?

1216
0

Paradajz je jedna od kultura koja je najzustepljenija na našim prostorima. Može se gajiti na otvorenim i zatvorenim poljima. Iako je sezona paradajza počela, važno je obratiti pažnju na bolesti koje mogu uništiti useve.

Jedna od najčešćih je plamenjača paradajza. U povoljnim uslovima za razvoj ove gljive može doći i do potpunog uništenja biljke. Prepoznaje se po krupnim pegama koje se pojavljuju na lišću, gde se list suši i odumire. Pri optimalnim uslovima za razvoj ove bolesti, ona će se brzo proširiti i na celu biljku.

Infekcija se obično javlja kada je povećana vlažnost i kada su temperature izmežu 15 i 20 stepeni. Kako je plamenjača opasna za paradajz tako je opasna i za druge biljke kao što su krompir i patlidžan.

Kako se zaštiti? Najvažnija je preventiva, i pridržavati se plodoreda i plodosmene, kao i gajiti sorte koje su otporne na bolest. Takođe, ukoliko se paradajz gaji u plasteniku, regulisati vlažnost vazduha. Dezinfikovati pribor nakon korišćenja kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Svakako, najvažnije je adekvatno reagovati kada se bolest primeti. Potrebno je biti brži od infekcije.

 

Prethodni tekstDa li borovnica ove sezone košta kao ,,crno zlato“?
Sledeći tekstSremska Mitrovica – grad prirodne lepote i srčanih domaćina