Naslovna Blog Plavi šardone

Plavi šardone

54
0

Poljoprivredno gazdinstvo Cvejić iz Kličevca, okolina Požarevca, specifično je pošto proizvodi tzv. plavi šardone, unikat u Srbiji. Ukus ovog šardonea je karakterističan kao i svaki drugi šardone, ali se ističe neobičnom plavom bojom. Oni su jedini u Srbiji koji proizvode ovo vino, što je privuklo pažnju mnogih posetilaca sajma. Oko njihovog štanda bila je prilična gužva, a predstavnica firme jedva je našla nekoliko minuta da nam objasni proces pravljenja ovog vina i odakle mu potiče ta specifična boja.

Izvor: Dobro jutro, Poljoprivredno gazdinstvo Cvejić

Ko to pravi šardone taj plavi?

„Ja sam Dragana Cvejić predstavnik PG Cvejić iz Kličevca i na ovom sajmu predstavljamo plavi šardone i frankovku. Sorta grožđa je šardone, s tim da nema kupaže, i u njega se tokom vrenja stavlja trava genecijana koja mu daje tu plavu boju. Ona stoji dok je grožđe u kljuku. Na sto litara stavlja se jedna do dve šake trave. Travu nabavljamo od naših prijatelja iz Severne Makedonije,“ veli ponosito domaćica odgovorna za ovo spektakularno piće.

Na sajmu „AgroBelgrade“, Cvejići su svoje piće predstavili uz fanfare kakav nisu mogli da očekuju. Međutim, njihovo piće ipak ima poreklo van zemlje. Naime, kako Dragana Cvejić apostrofira, po prvi put ikada su ga zapravo probali u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Dobro jutro, Poljoprivredno gazdinstvo Cvejić

„Bili smo u Severnoj Makedoniji kod prijatelja i oni su nas vodili u jednu vinariju u kojoj smo probali plavi šardone. Došli smo na ideju da i mi pokušamo da ga pravimo. Ukus je kao i ukus svakog šardonea, samo što se dobija na boji,“ veli ona.

U nastavku izjave, rekla je kako ovaj šardone, kao i svako drugo vino, propisno odležava u buretu, prvo hrastovom zatim prohromskom. „Odstojava u buretu dok vri, barem dva do tri meseca, a potom ga pretačemo u prohromsku burad. Za sad proizvodimo manje količine, ali planiramo proširenje proizvodnje. Mogu reći da je potražnja prilično dobra, iako se ljudi začude kad vide boju. Za sada samo suprug i ja radimo u proizvodnji, imamo oko 800 čokota grožđa i planiramo da proširimo i vinograd,“ sva srećna veli Cvejić.

Izvor: Dobro jutro