Naslovna Blog Počela sezona zimnice u Vranju

Počela sezona zimnice u Vranju

3543
0

Vranjanke su stavljanjem mlevenog paradajza u flaše zvanično otpočele ovogodišnju sezonu spremanja zimnice. Isprva je otpočelo sa prinosima paradajza i paprike koji su krenuli da propadaju neprodati. Međutim, kako odmiču dani, polako se prelazi i na drugo povrće u ovom gradu na jugu Srbije.

Cena povrca decembar

Potražnja povrća postala poveća

Slavica Đorđević iz sela Donji Vrtogoš je i dalje iznenađena zbog povećane potražnje za paradajzom. Kako ističe, sada se prodaje i po ceni od 160 dinara po kilogramu. „Već sam pasterizovala trideset flaša paradajza za porodicu. Odlično je ispao. Pravila sam ga isključivo od stare sorte paradajza zvanog „jabukar“, tako da sam ponovo dobila vrhunski specijalitet,“ sa zadovoljstvom ističe ova proizvođačica.

Sortu „jabukar“ uzgaja i meštanka naselja Zlatokop Mira Stanković. Prema njenim izjavama, i pored obimnih padavina i elementarnih nepogoda, ona je zadovoljna prinosima i cenom. Od povrća koje prodaje, niz paprike nudi po ceni od 180 dinara, crni luk od 120 do 130 dinara, krompir od 50 do 100 dinara. „Pasulj je trenutno najskuplji,“ veli Stanković. “I za jedan kilogram treba izdvojiti 400 dinara, dok je za kupus cena 100. A za vezicu šargarepe i peršuna od 30 do 40 dinara.“ Njeni proizvodi su toliko traženi da ih neke stalne mušterije čak i rezervišu unapred.

Priprema zimnice već u toku

Potražnja se očekuje da će znatno porasti tokom sredine septembra, kada se spremanje zimnice već uveliko praktikuje. Savka Žikić iz Vranjske banje se nada dobrom zaradom. Kao i sve ostale proizvođače, i njeno gazdinstvo i useve je enormna količina padavina oštetila. Samim tim, uzgoj je koštao znatno više, a kulture koje je zasadila su iziskivale veća i učestalija ulaganja.

„Cene repromaterijala za proizvodnju povrća su i tokom ove proizvodne sezone bile u porastu. Za razliku, od njih cene našeg povrća su na prošlogodišnjem nivou, pa sada vidite koliko smo na dobitku,“ rezignirano ističe Žikić. Kako naglašava u izjavi, prošle godine je spremala i ajvar za prodaju. Međutim, nije prodala ni teglu jer su u supermarketima kupci mogli da nađu ovaj proizvod po nižoj ceni od njenog.

Foto: Pixabay

Njena koleginica iz Bresnice Ružica Nikolić takođe nerado govori o izbegavanju mušterija da kupe njene proizvode. Cena za boraniju koju ona nudi, od 250 dinara, je nekim kupcima preskupa. „Niko od njih me ne pita koliko sam rada i truda uložila dok sam je proizvela. A kada im kažem da je sami proizvedu, pa da onda dođu da razgovaramo o ceni, oni se još više naljute,“ odsečno ističe Nikolić.

Izvor: Dobro Jutro