Naslovna Poljoprivreda Počinje Asfaltiranje atarskog puta između Orlovata i Botoša/Tomaševca

Počinje Asfaltiranje atarskog puta između Orlovata i Botoša/Tomaševca

481
0

Asfaltiranje sadašnjeg atarskog puta između Orlovata i Botoša/Tomaševca, dužine 5,5 kilometara, počeće do kraja septembra, stoji u zvaničnom saopštenju Grada Zrenjanina. U situaciji kada je zatvoren drumsko-železnički most preko Tamiša, ovi putarski radovi predstavljaće olakšanje za poljoprivrednike Orlovata i Tomaševca. Naravno, biće na korist i Botošanima, pogotovo u jeku aktivnosti za trajno rešavanje saobraćajnih pravaca u naseljima oko ove reke.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, se tom prilikom obratio medijima. „Asfaltiranje atarskog puta počeće do kraja septembra. Podsećam da je i u toku projektovanje i dva mosta – novog drumskog i železničkog, te da je izvesno da će građevinska dozvola za drumski most biti pripremljena najkasnije do kraja godine. U stalnim smo kontaktima i sa Ministarstvom građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, i s javnim preduzećima „Putevi Srbije“ i „Železnice Srbije“, kako bi problemi s kojima se suočavaju meštani naših naseljenih mesta uz Tamiš što pre bili trajno rešeni,“ naglasio je Salapura.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Atarski put od Orlovata do raskrsnice s asfaltnim putem između Botoša i Tomaševca je izveden 2019. godine. Odrađen je sa stabilizovanom podlogom koja omogućava presvlačenje asfaltom. Samim tim, neće biti komplikovanih i dužih radova na putnoj podlozi.

Sanacija atarskog puta s uspehom finansijski pokrivena

Podsećamo da je Grad Zrenjanin od Pokrajinske Vlade dobio 38 miliona dinara bespovratnih sredstava za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta još u junu ove godine. Dodeljena sredstva su planirana za uređenje dva atarska puta u katastarskim opštinama Ečka i Srpski Elemir, ukupne dužine 6,3 kilometara, širine 3 i 4 metra. Uređenje je planirano da se vrši tucanikom, sa stabilizacijom hidrauličnim vezivom, a ukupna ulaganja su iznosila 64 miliona dinara. Učešće Grada Zrenjanina je bilo blizu 26 miliona dinara.

Foto: freepik/freepik

Pokrajinska vlada je u prvoj polovini godine izdvojila oko 400 miliona dinara za sufinansiranje projekata uređenja atarskih puteva i otresišta. Sredstva su raspodeljena na 26 jedinica lokalne samouprave. Ukupna vrednost investicije je 706,9 miliona dinara, od čega je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu obezbeđeno 400 miliona. Sami gradovi i opštine, uključujući i Zrenjanin, su po planu investirali 306,9 miliona.

Izvori: Grad Zrenjanin, Danas